Labrador Retriever

Skrevet af webmaster

324 uger siden

|

01/03/2018
Labrador Retriever
Labrador Retrieveren er glad hund - Foto: Shutterstock
Labrador Retriever - Historie og anvendelse

Dagens topnyheder

Den moderne Labradors forfædre stammer fra Newfoundland, der nu er en del af provinsen Newfoundland og Labrador i Canada. Racen der var den grundlæggende race for udviklingen af Labradoren var St. Johns vandhund, som opstod via opdræt arrangeret af de tidligste bosættere på øen i det 16. århundrede. Forfædrende til St. Johns vandhund er ukendte, men de var højst sandsynligt en tilfældigt opdrættet blanding af engelske, irske og portugisiske arbejdshunde.

Newfoundlænderen, der dengang var kendt som "Greater Newfoundland" menes at være resultatet af en krydsning mellem St. Johns vandhund og en Mastiff. Mastifferne blev bragt til øen af generationer af portugisiske fiskere, der havde fisket offshore siden det 16. århundrede.

Den mindre og korthårede St. Johns vandhund, der dengang også blev kaldt "Lesser Newfoundland" blev brugt til at hente og trække fiskegarn ind fra vandet. Disse mindre hunde var forfædre til Labrador Retrieveren.

Den første St. Johns vandhund blev bragt til England omkring 1820, men racens omdømme havde allerede spredt sig til England; Det fortælles, at jarlen af Malmesbury så en St. Johns vandhund på en fiskerbåd og straks lavede aftaler med handlende om at få nogle af disse hunde importeret til England. Labradorernes forfædre imponerede jarlen i en sådan grad, med deres evner til at hente noget i vandet og på kysten, at han helligede hele sin kennel til at udvikle og stabilisere racen. 

Da hundene ankom til England fik de navn efter det geografiske område, der er kendt som "Labrador" (de var kendt som Labrador Retrievers fordi de hentede (retrieved på engelsk) fiskegarn i Labradorhavet) eller blot Labrador, for at skelne dem fra de større Newfoundlændere, selv om racen var fra den sydlige Avalon-halvø. Så i realitaten blev de hunde, der dannede grundlaget for Labrador-racen i England i 1800'erne, importeret ikke fra Labrador men fra Newfoundland. 

Hunderacen St. John's vandhund uddøde i 1980'erne. På trods af dette efterlod disse hunde en arv, der snart ville give os den mest populære hundeavl i den moderne verden. Vores vidunderlige Labrador Retrievere.

Nøglen til begyndelsen af Labrador-racen krediteres til to engelske aristokrater: Den 2. jarl af Malmesbury og den 5. hertug af Buccleuch. Og æren for racens etablering og overlevelse skyldtes deres to sønner. Uden det tilfældige møde mellem disse to aristokraters sønner ville de to isolerede kenneler og deres individuelle avlsprogrammer, måske ikke have overlevet.

I 1903 blev Labrador Retriever erklæret en anerkendt race af The Kennel Club i England.  American Kennel Club fulgte efter i 1917, og racen kom til Danmark i 1950'erne. Dansk Retriever Klub blev stiftet i 1959. 

I dag er Labrador en særdeles alsidig og utrolig populær hund -  i særdeleshed som familiehund, men denne hund har den dag i dag mange, aktive arbejdsroller på mange forskellige områder.

Bombehund (bruges til at sikkerhedsransage opholdssteder for VIP’er, samt i eftersøgningsarbejdet efter våben, ammunition eller sprængstof. Især i forbindelse med statsbesøg, bliver bombehundene brugt flittigt!

Førerhund (til helt eller delvist blinde personer) 

Hørehund (som alarmerer og signalerer til døve personer eller personer med nedsat hørelse). 

Jagthund (En Labrador elsker at hente ting og den anvendes flittigt som apporterende jagthund) Labrador er Danmarks mest populære jagthund.

Narkohund (til at finde narkotika i lufthavne, på både, i fængsler, private hjem, institutioner, firmaer osv.) Både Toldvæsnet og Politiet anvender narkohunde og flertallet af narkohundene i Danmark er Labrador.

Servicehund (til at hjælpe mennesker der grundet sygdom eller ulykke har et eller flere fysiske handicap). Det kan være en dør, der skal åbnes, en lyskontakt der skal tændes, en kørestol der skal trækkes, eller et barn der skal opmuntres til genoptræning. De fleste servicehunde verden over, er i dag Labrador eller Golden Retrievere.

Karakteristika for Labrador

  • En Labrador er en kærlig, pålidelig følgesvend og familiehund
  • Femstjerner plus til Labradoren som børnehund
  • Labradoren er legesyg
  • En Labrador er venlig overfor både mennesker og dyr
  • Labradoren er en aktiv arbejdshund med mange talenter
  • Den er madglad med tendens til overvægt
  • En Labrador er en meget intelligent hund, der er let at træne
  • En Labrador har et højt energiniveau og har brug for meget motion
  • En Labrador fælder meget, men dens pelspleje er overkommelig
  • Den gennemsnitlige levealder for en Labrador er 10 – 14 år

Fakta om Labrador Retriever

Oprindelsesland: Storbritannien

Størrelse: Skulder højden for hanhunde er 56-57 cm og 54-56 cm for hunhunde 

Vægt: 25-34 kg

Farver: Ensfarvet sort, gul eller brun

Andre navne: Racenavnet er Labrador Retriever, men i daglig tale kaldes hunden blot Labrador, Labben eller Lab. Den kaldes også ofte The World Breed, da den er verdens mest udbredte hund!

Type: En Labrador er en apporterende jagthund

Mentalitet og temperament

Hvis du er på udkig efter en vagthund, så er det nok ikke en Labrador, du skal have. Labrador Retrieveren har nemlig ry for at være en af de mest blide racer med et behageligt og pålideligt temperament. En Labrador er udadvendt, ivrig efter at behage og venlig overfor både mennesker og andre dyr, og den vil højst sandsynligt være lige så venlig overfor uindbudte gæster.

En Labrador er en trofast, loyal og kærlig hund, der forguder sine tobenede flokmedlemmer. Udover en vindende, intelligen personlighed har Labradoren en ivrighed efter at behage, hvilket gør den til en nem hund at træne. Og træning er et must, da en Labrador har energi i overflod. 

En Labrador går fint sammen med børn, da den er legesyg, men da den er en stor hund fuld af energi og med en ivrigt logrende hale, så kan den komme til at vælte små børn omkuld, som endnu ikke er helt sikre på benene. Ligesom alle andre hunde har en Labrador dog brug for at lære, hvordan den skal opføre sig omkring børn. Og det samme gælder børn; Børn skal lære at omgås hunden. Du bør altid lære dine børn, hvordan man nærmer sig og rører ved hunde og altid overvåger enhver interaktion mellem hunde og småbørn, for at forhindre at nogen bliver bidt i ørerne eller trukket i halen (det gælder begge parter). Lær dine børn at lade hunden være i fred, når den spiser eller sover og aldrig forsøge at tage hundens mad væk.

Hvalpens opdragelse og pleje

Mad: En Labrador elsker mad, og da den har en tendens til at spise mere, end den egentlig har brug for – blot fordi det dufter dejligt og ser attraktivt ud, så er det en god ide at få styr på, hvor meget den skal have at spise. Mængden af foder skal løbende afstemmes med hundens vægt og aktivitetsniveau.

Motion: En Labrador er et energibundt, der kræver aktivitet, hvilket er en god ting at tænke igennem, inden du anskaffer dig en af slagsen. Hvis du ikke er friluftstypen, så er den måske ikke lige hunden for dig. Hvis du derimod ikke har spor imod at gå tur en times tid om dagen, eller tage hunden med på din daglige løbetur, eller med på jagt, så  er du og hunden et passende match. Du skal heller ikke glemme, at din Labrador er en god og hurtig svømmer, så hvis du osse er en vandhund, så kan I nyde en svømmetur sammen om sommeren.

Pelspleje: En Labradors pelspleje er ganske overkommelig. Den fælder et par gange om året. Naturligvis hjælper det at børste hunden godt i fældningsperioderne, men det kan faktisk føles som om, at jo mere man børster den, desto mere fælder den. På trods af disse perioder, så kræver en Labrador faktisk ikke megen pelspleje. Den skal aldrig klippes og den kræver kun et bad, hvis den har rullet sig i noget snavs eller noget ildelugtende.

Husk også at klippe hundens negle et par gange om året, hvis ikke de slides ned af sig selv. Og ørerne skal tjekkes for infektioner med jævne mellemrum, specielt i perioder hvor din hund går i vandet. Sunde ører er lyserøde i det ydre øre, mens betændte ører lugter surt og har mørke plamager i det ydre øre.

Specielle behov: En Labrador har brug for både fysisk og psykisk aktivitet, for at være en glad hund. 

Labrador Foreninger og Andet

Dansk Retriever Klub er en specialklub under Dansk Kennel Klub for de fem retrieverracer: 

Labrador Retriever, Golden Retriever, Flatcoated Retriever, Chesapeake Bay Retriever og Curly Coated Retriever. Foreningen udgiver medlemsbladet Retrieveren ca. 8 gange om året.

Du kan besøge klubben på nettet her: dansk-retriever-klub.dk

Labrador Retrieveren er registreret i FCI  som tilhørende gruppe 8: Apporterende jagthunde 

Du kan hente racestandard for Labrador Retrieveren her: hundeweb.dk/dkk/public/getRaseFil?FIL_ID=181