Siberian Husky

Skrevet af webmaster

327 uger siden

|

07/02/2018
Siberian Husky
Foto: Smuk Siberian Husky i naturen
Her finder du alle de nødvendige informationer om den aktive Siberian Husky, som er en hunderace i familie med Samojede og Alaskan malamute.

Dagens topnyheder

Siberian Husky - Historie og Anvendelse

Siberian Husky er en mellemstor hund, der er kraftigt bygget. Hovedet er trekantet med et lang snudeparti og oprejste ører, og øjnene kan være fantastiske blå, brune eller en kombination af begge.

Den blev opdrættet for ca. 3.000 år siden af det indiske semi-nomadefolk Chukchierne og stammer oprinde-ligt fra det nordøstlige Sibirien i Yakutsk-regionen, nord for Stanovoi-bjergene.   Det har taget chukchierne flere århundreder at træne dem som slædehunde. 

Den sibiriske Huskys tilstedeværelse inden for Chukchi-stammen betød forskellen mellem liv og død for de lokale nomader. Deres huskier gjorde det muligt at overleve, da de blev tvunget til at udvide deres territorium. 

Chukchierne var selektive med de hunde, som de brugte til avl. De havde en skik med at kastrere alle, undtagen de bedste hunde, for at sikre genetisk forbedring af  racen. 

Det var kvindens job at passe på hundene, når de ikke arbejdede. Kvinderne omsorg for hundene betød, at disse hunde var tæt på Chukchi-børnene. Så selvfølgelig var adfærd meget vigtig. Kun ikke-aggressive hunde blev begunstiget. Så århundrede efter århundrede blev både arbejdsevnen og temperamentet af disse hunde gradvist forbedret. I sidste ende udviklede Chukchi-stammen en superhund.

Siberian Husky er den mindste og hurtigste af de nordlige racer. De blev opdrættet til at bære lettere belastninger (såsom dræbt vildt) med høj fart over forbavsende lange afstande.

Sibirisk Husky var kendt som en vigtig arbejdshund i de arktiske egne, og blev anvendt flittigt under guldfeberen i Alaska. Den blev senere den primære race anvendt i hundevæddeløb, en populær form for underholdning i disse regioner.

Siberian Husky blev først bragt til Nordamerika af pelshandlere omkring det 20. århundredeskifte. På den tid var racen også kendt som den sibiriske hund, den arktiske husky, den sibiriske chukchi, chukchi slædehunden, chukchi eller bare chuchi. Du kan sikkert allerede høre, at en af teorierne om, hvor navnet "Husky" kom fra, er, at det er en forkert udtale af ”Chukchi” eller en slang forkortelse for ”Eskimo”.

Den sibiriske Husky blev også anvendt af militæret som spor- og redningshund i de arktiske egne, hvor andre racer ikke kunne modstå den ekstreme kulde. Her arbejdede hunden med at bringe forsyninger til tropper i fjerne egne, såvel som at bære pakker, der kunne indeholde forsyninger eller endda dele til maskingeværer. 

Siberian Husky er en af de mindst blandede hunde alle de nordlige slædehunde racer, som hævdes at være blevet opdrættet rent i omkring 3.000 år!  Det er vist nok overflødigt at sige, at hvis du køber en Siberian Husky, så kommer du hjem med en hund, der har masser af historie på bagen! 

Karakteristika for Siberian Husky

  • En Siberian Husky er et flokdyr og du og din familie er flokken
  • En Siberian Husky er god ved børn
  • Den er aktiv og udadvendt. 
  • En Siberian Husky er venlig og social
  • Den egner sdig ikke til at leve i en lejlighed eller i en storby
  • Den har brug for megen motion samt mental stimulering
  • En Siberian Husky fælder utrolig meget
  • Denne hund elsker at grave, så pas på dine blomsterløg
  • En Siberian Husky gøer sjældent, men den hyler som en ulv
  • Den gennemsnitlige levealder for en Siberian Husky er 12/15 år

Fakta om Siberian Husky

Oprindelsesland: Hunderacens hjemland er i dag USA, men oprindeligt stammer den fra det nordøstlige Rusland (Sibirien).

Størrelse: Skulderhøjden for hanner er 53,5-60 cm og 50,5-56 cm for tæver.

Vægt: En Siberian Husky skal veje fra  15,5 til 28 kg. 

Farver: Alle farver er tilladte fra sort til hvid og med varierede aftegninger i hovedet. 

Andre navne:  I daglig tale bliver  Siberian Husky, hvilket er dens internationale racenavn, ofte blot kaldt Husky eller sibirisk Husky.

Type: Siberian Husky er en Spidshund.

Skøn lille Siberian Husky hvalp med blå øjne

Siberian Husky - Mentalitet og Temperament

Ord der beskriver en Siberian Husky er utrættelig, værdig, atletisk, smidig, venlig, blid, uafhængig og opmærksom. Den sibiriske husky afslører sin ulvelignende personlighed på den måde, at den sjældent gøer, men nyder at hyle i samvær med andre husky hunde.

Den sibiriske Husky er en arbejdshund, som er meget flok-orienteret. Det er ikke en hund, der trives i en lejlighed eller i en storby, og den bryder sig heller ikke om at leve alene i en hundegård (hvis der er flere hunde sammen går det fint nogle timer om dagen). Den vil være en del af familien. Så hvis du bringer denne hunderace ind som et familiemedlem, så må du give den et job. Den har brug for at brænde energi af og den har specielt brug for mental stimulering. En times træning kan udmatte hunden lige så meget som hvis den havde løbet i timevis. Og en træt Husky er en lykkelig Husky!

En Siberian Husky elsker at grave og du kan med ærefrygt eller gru, alt efter dit temperament, se dem grave store kratere i din have. Den har et instinkt til at grave, som kan begrænses til en vis grad, men som ikke kan elimineres. Mange Husky-ejere finder det nødvendigt at have et hånsklæde klart ved døren, fordi når det regner, så er der mudder. Og hvor der er mudder, der finder du din Siberian Husky i midten! Visualiseringen af en tilmudret Siberian Husky kan få nogle til at le - og andre til at græde!

Siberian Husky er god ved børn, og venlig overfor andre hunde, men du bør aldrig lade den løbe løs, da den har et veludviklet jagtinstinkt. Det vil sige, hvis den får øje på et mindre dyr, såsom naboens kat, kanin eller sågar en meget lille hund, så er det et ”bytte” og det er ganske sandsynligt at du kan kalde alt det du vil, men pludselig er din Husky døv og kan ikke høre dig.

Siberian Husky -  Hvalpens Opdragelse og Pleje

En Siberian Husky har et dårligt rygte, når det handler om træning. Den er selvstændig og stædig, men den er meget klog. Den lærer hurtigt. Så længe du forbliver lige så stædig, som hunden er, så kan du gøre meget med en Sibirisk Husky. Du kan muligvis finde en professionel træner i dit område, der kan vejlede dig i den rigtige retning om, hvordan du arbejder med din hund som individ, da ikke alle hunde er de samme. Du skal aldrig tvivle på din hunds evner. Hvis du er fast besluttet og villig til at holde dig til en træningsplan, så kan du opnå gode resultater med din Husky.

Mad: Mad er prikken over i'et for en Siberian Husky. Du kan lære den fra hvalp at den ikke tager mad fra bordet, men erfaringerne viser, at du ikke skal efterlade middagen på bordet, imens du samler tropperne til spisning, for der er ingen garanti for, at der stadig er mad på bordet, når du kommer tilbage! På det område er den lidt ligesom de fleste katte; de ved godt, det er forbudt at spise fra bordet, men deres hukommelse fungerer kun så længe du er mindre end 3 meter væk!

Motion: En Siberian Husky har brug for masser af motion, den har stadig slædehunde-blod løbende i årerne. Det er altså ikke  nok med en gåtur hen til kiosken. Der skal mere til.  Denne hund er opdrættet til at løbe. Der findes sandsynligvis ingen anden hund med så meget "vagabond-blod" i årerne. Du kan ikke lære den at lade være med at løbe eller strejfe omkring, og derfor er det bedst, du har den i snor eller hegnet inde, for hvis jagtinstinktet eller trangen til at løbe dukker op, så får den propper i øerne og "kan ikke høre", at du kalder. 

Der er aktiviteter du kan foretage dig sammen med din Husky, som både du og hunden kan nyde godt af. F.eks cykling, canicross, vandreture, flyball og agility for at nævne nogle få. 

Pelspleje: En Siberian Husky smider pelsen et par gange om året, så på de tidspunkter vil du finde store totter hår overalt. Hvis du i disse perioder børster hunden godt igennem hver dag, så vil det hjælpe med at begrænse hårtotterne på gulvtæppet lidt, idet det hjælper med at trække underulden ud. Uden for fældeperioderne har din Husky brug for en ugentlig god gennembørstning.

Siberian Husky har en enorm smuk pels, som holder både kulde og varme ude.

En siberian Husky har en halvlang glat, blød dækpels og en tæt og kraftig underuld. Dens pels beskytter den ikke alene mod kulden, men også mod varmen. Du skal derfor aldrig klippe pelsen af om sommeren, fordi du tror, det vil køle hunden ned; det forholder sig lige modsat - pelsen holder varmen borte fra hundens krop.

Specielle behov: Du bør vide, før du anskaffer dig en Siberian Husky, at denne hunderace er hundenes Houdini, så hvis du bygger en løbegård, så er det værd at studere nærmere, hvor højt hegnet skal være og hvor dybt, det bør gå ned i jorden, for din Husky er også en utrolig god graver.

Siberian Husky Foreninger og Andet

Dansk Polarhunde Klub (DPHK) blev stiftet i 2009. Klubben er som udgangspunkt designet til at varetage interesserne for alle 4 polare slædehunderacer, og omfatter i dag Alaskan Malamute, Grønlandshund, Samojedhund og Siberian Husky. 

Klubben udgiver medlemsbladet ”POLARHUNDEN”, der udkommer 4 gange om året. 

Du kan besøge Dansk Polarhunde Klub her: polarhund.dk

Du kan læse om racestandarden for Siberian Husky her: hundeweb.dk/dkk/public/getRaseFil?FIL_ID=314

Selvom racens forfædre forbliver et mysterium, så stammer Siberian Husky sandsynligvis fra spidshunde-slægten, og den er også registreret i FCI  som tilhørende Gruppe 5; Spidshunde.