Bomuldshund (Coton de Tulear)

Skrevet af webmaster

330 uger siden

|

18/01/2018
Bomuldshund - Coton de Tulear
Bomuldshund - Foto: Shutterstock
Bomuldshundens Historie og Anvendelse

Dagens topnyheder

Der er en smule uenighed om, hvor Coton de Tuléar racen eller Bomuldshund, som den kaldes på dansk, oprindelig kommer fra. Det mest sandsynlige er dog nok, at Bomuldshunden oprindeligt stammer fra Europa, da små hvide hunde med silkeblødt hår har været kendt i Middelhavsområdet i flere tusinde år. Det menes at hunde som Bichon Havanais, Malteser,  Papillon og en art vilde terrier er dens forfædre. 

Når der ikke er absolut enighed om dens oprindelse, så skyldes det, at befolkningen på  Madagaskar hævder, at racen er deres og at ”Coton de Tulear” blev opdaget tilbage i det 15. århundrede. På dette tidspunkt var Det Indiske Ocean stærkt trafikkeret af handelsskibe, og ruten gik normalt omkring Kap Det Gode Håb  på spidsen af det afrikanske kontinent, ind i Mozambique-kanalen og derefter ind i Det Indiske Ocean.  Kvindelige passagerer på disse ture, havde små selskabshunde med på turen, og disse hunde bidrog til at holde skibet fri for rotter. Det formodes, at Bomuldshunden er opstået, fordi nogle hunde har reddet sig i land på Madagaskars kyst efter et skibbrud, og der overlevede de som vilde hunde. 

Det fortælles, at racen kom til Madagaskar, da et skib strandede ud for øen Réunion for flere hundrede år siden.  Rundt om havnebyen Tuléar blev vilde hunde indfanget og brugt som gårdhunde og nogle gange som jagthunde. Nogle af hundene blev kæledyr ved kongens hof og i velhavende Madagaskar hjem. Hunderacen har sit navn dels fra havnebyen Tuléar og dels på grund af sin hvide bomuldsbløde pels.  Coton  de Tuléar betyder ”bomuld fra Tulear”.

De små hunde har igennem århundreder levet vildt på øen, hvilket sandsynligvis har været med til at skabe  en sund, livlig, muskuløs og klog lille hund, der har skullet klare sig i de barske tropiske omgivelser på Madagaskar.

Omkring 1950 kom enkelte hunde til Frankrig, og i 1970 blev racen godkendt. I 1971 blev racen officielt anerkendt i FCI og dermed i Dansk Kennel Klub. De første 2 eksemplarer kom til Danmark i 1990. I januar 2013 var der i alt registreret 8.387 Bomuldshunde i Danmark og i dag er Bomuldshunden Danmarks mest googlede hunderace og for øvrigt utrolig populær verden over.

Bomuldhunden er en selskabshund og en udpræget familiehund, og den er kendt som en allergivenlig hund, da den ikke fælder eller har underuld og derfor ikke danner skæl, som ofte er årsagen til allergisk reaktioner. 

Karakteristika for Bomuldshunden

 • Bomuldshunden er en afslappet, tolerant og robust lille hund
 • Den er en udpræget selskabshund og knytter sig stærkt til sin familie
 • En kærlig og trofast lille hund, der følger dig som en skygge
 • Den kigger på dig og ligger hovedet på skrå, når du taler til den, og den prøver at svare
 • Bomuldshunden er meget børnevenlig
 • Den er legesyg og elsker legetøj
 • Bomuldshunden er en allergivenlig hund
 • Den lugter næsten ikke af hund, heller ikke når den er våd
 • Den er også generelt venlig overfor andre hunde og fremmede mennesker
 • Bomuldshunden kræver en hel del pelspleje
 • Den fælder næsten ikke
 • Den bryder sig ikke om at være alene hjemme.
 • Gennemsnitslevealderen for en Bomuldshund er 13 – 19 år.

Fakta om Bomuldshund

Oprindelsesland: Madagaskar / Frankrig

Bomuldshund størrelse: Hanners skulderhøjde er mellem 26 og 28 cm og skulderhøjden for tæver er mellem 23 og 25 cm 

Bomuldshund vægt: Hanner bør veje fra 4 til højst 6 kg og tæver fra 3.5 kg til højst 5 kg

Farver: Hvid evt. med et strejf af lysegråt eller rødgult på ørerne. Bomuldshund sort er mere sjældne.

Bomuldshund racer: Coton de Tuléar, Cotons eller Coton'er

Type: Selskabshund, familehund

Bomuldshundens Mentalitet og Temperament

Bomuldshunden er en udadvendt, social, velafbalanceret og tillidsfuld hund af natur. Den er normalt venlig overfor både andre mennesker og hunde. Den er en selskabshund, eller som nogle hundeejere udtrykker det; "En skygge, der følger dig overalt". 

Den tilpasser sig som oftest let sin ejers  livsstil og knytter sig stærkt til sin familie. Den har en tendens til at gå i panik, hvis den bliver efterladt alene. Denne race er bedst tjent med at have et familiemedlem omkring sig hele dagen eller komme med på arbejde. Overvej denne race, hvis du er en hjemmegående, arbejder hjemme eller er pensionist, og har masser af tid til at tilbringe med din bedste hundeven. En Bomuldshund vil sove, når du har travlt, men med et øje på klem, så den kan følge med i om du forlader værelset. 

Bomuldshunden er en særdeles børnevenlig hund. Den er blid ved børnene og har en dejlig nonchalant holdning til løbende og skrigende ”små mennesker” og er robust nok til at håndtere deres til tider hårdhændede kærtegn. 

Den kan lide at "tale" med sine mennesker, ved at bruge sit eget specielle sprog med unikke vokaliseringer, herunder grynt og knurren. Hunden elsker det, når du svarer.

Bomuldshund - Hvalpens Opdragelse og Pleje

Der er en kort periode i en hundehvalps udvikling, fra 8-ugers alderen og op til 3-4-måneders alderen, hvor hvalpens oplevelser har stor indflydelse på hele dens tilgang til livet. Hvis hvalpen har mange positive møder med andre hunde, alle slags mennesker og nye situationer i løbet af denne periode, så er det meget mere sandsynligt, at du ender op med en afslappet og venlig voksen hund. Hundetrænere kalder denne proces for socialisering.

Der er fire ting, der bør ingå i opdragelsen af en Bomuldshund; motivation, konsekvens, variation og belønning.  Belønning er ikke automatisk lig med godbidder, hvilket hunden naturligvis elsker, men kan også være anerkendende tonefald, kærtegn og sjove lege. Der er dog intet galt med godbidder, så længe din hund ikke er i fare for at blive overvægtig.

Mad: Det siges om Bomuldshunden, at den er stort set altædende. Med det menes det, at den lige så gerne spisaer grøntsager som kød. Det betydser dog ikke, at den ikke skal have kød, men det betyder at du har mulighed for at præge dens spisevaner fra en tidlig alder. Hvis den lærer at spise grønt fra hvalpealderen, så bliver den ved med at kunne lide det. Start dog med at give den et godt hvalpefoder, ligesom det den er vant til fra opdrætteren, og indfør så gradvist en mere varieret kost. 

Motion: Bomuldshunden har masser af energi, men det betyder ikke nødvendigvis, at den skal have masser af motion. Den er akkurat lige tilfreds med at ligge i sofaen og hygge sig med dig, som den er for at løbe rundt og snuse. Du kan meget nemt forme dens motionsvaner, og en gåtur eller to om dagen af en halv til en hel times varighed er udmærket.

Pelspleje: Bomuldshunden kræver en hel del pelspleje. Den har ikke en pels som andre hunde, men "bomuldshår".  Den skal helst børstes dagligt, men i det mindste er det vigtigt, at pelsen børstes helt igennem fra inderst til yderst – mindst en gang om ugen, ellers får hunden filt i pelsen, så det kan være nødvendigt at klippe pelsen af. Det lyder måske ikke så slemt, men det er det, fordi det tager ca. et år om at gro ud igen. 

Mens hunden er hvalp, er pelsen ikke den samme som hos den udvoksede Bomuldshund. Pelsplejen bliver først rigtig omfattende og vigtig, når hvalpen er omkring seks måneder gammel. Men hvis du vænner din Bomuldshvalp til pelspleje fra starten, så kan det gøres til en tilbagevende hyggestund for dig og din firbenede ven. Man kan også vælge at få sin bomuldshund klippet hos en hundefrisør tre til gange om året, hvis tiden ikke er til dybdegående pelspleje, men den skal naturligvis børstes jævnligt alligevel.

Til gengæld fælder Bomulshunden ikke, hvilken er en af årsagerne til, at den er en allergivenlig hund. En anden årsag er, at det protein, som hundens pels, skæl og hud er opbygget af, har en anden struktur end andre hunde, og derfor fremkalder hunden oftest ikke allergi. 

Specielle behov: Bomuldshunden har behov for regelmæssig motion og mentalt stimulerende beskæftigelse og nærhed. Den er lærenem og elsker at optræde for sine mennesker, hvilket er grunden til at den ofte omtales som en cirkushund eller klovn. Den stræber efter at behage, og alt hvad der gør dig glad, gør den glad - så længe det ikke indebærer at være adskilt fra dig.

Foreninger og Andet for Bomuldshunde

Klubben for Små Selskabshunde er en specialklub under Dansk Kennel Klub for cirka 25 selskabshunderacer og heriblandt Bomuldshunden. Klubben for Små Selskabshunde udgiver 5 gange årligt medlemsbladet ”Lille Hund”, hvor du får meddelelser og informationer om klubbens arbejde, og om hvad der sker i de enkelte racegrupper. 

Du kan besøge Klubben for Små Selskabshunde her: canis-minor.dk

Bomuldshunden ,eller i denne sammenhæng dens internationale navn; Conton de Tuléar, tilhører FCI Gruppe 9 (Selskabshunde). FCI står for ”Fédération Cynologique Internationale” og er en international hundeorganisation, der organiserer nationale kennelklubber som Dansk Kennel Klub.  

Du kan hente specifikationer omkring racens FCI Standard her: canis-minor.scdata.dk/Portals/8/FCI-CotonDeTulear.pdf

Bomuldshunden er i familie med racer som Bichon Frise, Malteser og Havaneser.

Læs også artiklerne om Cocker Spaniel og Fransk Bulldog her.