Spædbørn ser mere TV end nogensinde før: Risiko for at blive overvægtige

Foto: Shutterstock.com

De helt små børn har fordoblet deres skærmtid i løbet af de seneste 17 år. Det kan ikke bevises, at det er skadeligt, men flere studier peger dog på, at børn der ser mere TV, er mere udsatte end andre.

Et nyt studie er blevet offentliggjort, og det viser, at de yngste børn fra to år og ned, ser langt mere TV end tilfældet var i det 1997. Tallene viser, at hvor børn i 1997 blev udsat for 1.31 timers TV om dagen, så var børn i 2014 udsat for intet mindre end 3.05 timer om dagen.

Det er ikke en overraskende udvikling, at børn bruger mere tiden foran skærmen, da teknologien har udviklet sig således, at telefoner og tablets er en stor del af hverdagen for mange familier. Den store overraskelse bunder dog i, at det faktisk er tiden foran TV-skærmene, og ikke foran den nyeste teknologi, at små børn tilbringer mere tid.

I løbet af de 17 år undersøgelsen har strakt sig over, er de yngste børn således gået fra 1.32 timers TV om dagen til hele 3.05 timers TV om dagen.

”Jeg var overrasket, fordi, at jeg tænkte, at skærmtiden nok var steget på grund af den tid, der bliver brugt på mobiltelefoner. I stedet fandt jeg ud af, at der har været en stor stigning i den tid, der bliver brugt foran TV’et og at TV’et stadig er den dominerende skærmenhed i 2014, blandt de børn, der blev holdt øje med,” fortæller Weiwei Chen, der er hovedforsker på studiet til The Daily Caller News Foundation.

Er det skadeligt for børnene?

En ting som forskerne ikke kan blive enige i, er, om hvorvidt den forøgede tid foran TV-skærmen, er farlig for børnene. Der er ingen konkrete beviser på, at det er skadeligt, dog er der studier der peger på, at børn der bruger mere tid foran TV-et er mere udsatte.

Data fra det nationale sundhedsinstitut i USA viste, at børn der brugte to timer eller mere om dagen på at sidde foran TV’et, tabletten eller en smartphone, præsterede dårligere i tester, hvor det galt om sprog og at tænke.

Læs også

Pas på: 25-årig fik brændt små huller i øjnene

Samtidig mener Dr. Dimitri Cristakis, at desto tidligere børn bliver præsenteret for smartphones, tablets og computere, desto større sandsynlighed ville der være for, at de ville blive afhængige af enhederne senere i livet. Det fortalte han i TV-programmet ’60 Minutes’ tilbage i december 2018.

En sidste undersøgelse mener også, at børn bruger meget tid på skærme, vil have større sandsynlighed for at blive overvægtige. Det kan dog skyldes, at de ikke er aktive i den tid, hvor de sidder foran skærmen.

Læs også

Flix - Daglige nyheder om film, serier og streamingtjenester som Netflix og Amazon Prime. Besøg Flix og hold dig opdateret.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip