Staffordshire Bull Terrier

19/02/2018 22:45

webmaster

Videnskab
Staffordshire Bull Terrier
Skøn Staffordshire Bull Terrier med mørk pels - Foto: Shutterstock
Staffordshire Bull Terrier - Historie og anvendelse

Mest læste i dag

Staffordshire Bull Terrier er en race, der har mange tilhængere og måske lige så mange modstandere. Denne viljestærke, modige hund nedstammer fra den række af terriere, der var opdrættet til at kæmpe mod tyre, før tyren skulle slagtes, og selvom Bull Terrieren ganske vist ikke længere anvendes til blodig kampsport, så findes disse frygtløse og viljestærke karaktertræk stadig i hunden.

Da Staffordshire Bull Terrieren ofte bliver holdt ansvarlig for mange af de ubehagelige angreb, der rapporteres om på mennesker og andre dyr, så kan denne hund polarisere den offentlige mening. Når man taler om denne hunderace, så vil folk generelt falde i en af to lejre; Dem, der går stærkt ind for racen, og de, der er stærkt imod den. Da denne race ofte forveksles med andre racer som f.eks. Pit Bull, så er mange af disse angreb et tilfælde af forkert identitet. Blandinger af kamphunderacer bliver også ofte fejlagtigt kaldt Staffordshire Bull Terrier.

Staffordshire Bull Terrier blev oprindeligt opdrættet til at angribe tyre, bjørne, løver og til hundkampe. De kom fra Englands industriområde i West Midlands, nord for Birmingham. Staffordshire Bull Terrier udviklede sig fra denne hund, der oprindeligt blev opdrættet til de nævnte kampsportsgrene. På det tidspunkt, hvor de blev udviklet, var der ingen skriftlige standarder for deres fysiske sammensætning. Hunde, der klarede sig godt i kamp, blev opdrættet med andre af samme dygtighed og evne, og med tiden blev racen Staffordshire Bull Terrier produceret. I begyndelsen af det 20. århundrede blev de respektable og blev accepteret i den engelske Kennel Club of som Staffordshire Bull Terrier.

Som et resultat af deres kamphundearv er et af de største problemer, der kan opleves med denne race, en tendens til aggression mod andre hunde. Det er vigtigt, at den opdrætter du får hvalpen fra, kan forsikre dig om, at hvalpen, som du er interesseret i, og dens forældre har et stabilt temperament.

Forebyggelse af aggression kan hjælpes på vej med god socialisering fra hvalpealderen og træning. Men når du anskaffer dig en Staffordshire Bull Terrier, så må du være klar over, at selv en hund med et godt tempe-rament vil slåsse, hvis den bliver provokeret af en anden hund, og derfor bør du altid kunne kontrollere din hund på offentlige steder.  Hvis du ikke kan kontrollere din  hund, bør du afholde sig fra at gå med sin hund i hundeskove og på fritløbsområder, for dét er et krav, hvis hunden skal gå løs. Og er der optræk til slåskamp, så må du som hundeejer sørge for, at det ikke udvikler sig mellem de to hunde. Staffordshire Bull Terrier har nemlig en meget stærk kæbe, der kan gøre seriøs skade på den anden hund.

Karakteristika for Staffordshire Bull Terrier

  • En Staffordshire Bull Terrier er kærlig og beskyttende overfor sin familie
  • Den er ganske frygtløs, nysgerrig og fuld af gå-på-mod
  • Børnevenlig og legesyg
  • Venlig overfor fremmede
  • En Staffordshire Bull Terrier er en energisk hund, der trives med fysisk aktivitet.
  • Den har brug for et par timers motion om dagen
  • Kan være aggressiv overfor andre hunde
  • Det er ikke en hund, der egner sig for folk, der ikke har haft hund før
  • Den gør ikke meget, men den giver hals, når der kommer fremmede
  • Den gennemsnitlige leveralder for en  Staffordshire Bull Terrier er 10 – 16 år

Fakta om Staffordshire Bull Terrier

Oprindelsesland: Storbritannien.

Størrelse: Skulderhøjden er 35,5-40,5 cm for begge køn. 

Vægt: Hanner vejer 13-17 kg og tæver 11-15 kg. 

Farver: Rød, fawn, hvid, sort eller blå, eller enhver af disse farver med hvide aftegninger. Enhver nuance af brindle, eller brindle kombineret med hvidt. 

Andre navne:  Staffordshire Bull Terrier er hundens internationale racenavn, men i daglig tale kaldes den ofte Staffen, Staffy, STB eller blot Bull Terrier.

Type: Terrier.

Mentalitet og temperament

Staffordshire Bull Terrier er en ekstremt kærlig hund. Den er loyal og hengiven overfor sine mennesker, med særlig vægt på dens pålidelighed i forhold til børn. Denne hund trives i familiemiljøet og har en passende kompakt størrelse til et tæt familieliv. Den er beskyttende overfor sin familie, og især overfor børn, hvilket er årsagen til, at den er en fremragende vagthund og en børnevenlig hund. 

En Staffordshire Bull Terrier er generelt frygtløs, men på trods af dens fortid som kamphund og dens lighed med "hårde racer" som f.eks. en Pit Bull Terrier, så er den kendt for sin pålidelighed som familiehund. Denne hund vil meget hellere tumle omkring og lege hele dagen, end den vil slåsse eller eller stå og se truende farlig ud.

En Staffordshire Bull Terrier har en livsappetit uden lige, og den lapper nye oplevelser til sig med en hvalps entusiasme. Den elsker at være sammen med mennesker, og den er temmelig ligeglad med, hvad aktiviteten er: se fjernsyn, læse en bog i solen, løbe, tage en køretur i bilen - den vil bare være sammen med de mennesker, den elsker. 

Trods dens imponerende udseende og tendens til aggression overfor andre hunde, så er en Staffordshire Bull Terrier faktisk ret god sammen med børn. Småbørn kan ikke anbefales, men ældre børn, der forstår en hunds grænser, finder hurtigt ud af, at denne hund gerne vil acceptere rollen som deres bedste ven, legekammerat og hovedpude ved tv-tid.

Hvalpens opdragelse og pleje

Staffordshire Bull Terrier hvalpe bør regelmæssigt udsættes for alle de situationer, som de sandsynligvis vil opleve som ældre hunde. Regelmæssig, overvåget kontakt med andre hunde, børn og andre af familiens kæledyr, sammen med tidlig lydighedstræning, vil bidrage til at sikre, at hunden vokser op og bliver et socialiseret dyr. Hvalpen kræver en konsekvent og kærlig opdragelse, men den bliver dybt ulykkelig, hvis du taler hårdt til den. 

Lydighedstræning er et must  for at sikre, at du føler, at du har kontrol over din hund i enhver situation. En Staffordshire Bull Terrier, der er velbevandret i kommandoerne ”sit” og ”bliv siddende”, er et dyr, der kender sin plads og som man kan have tillid til. Hvis hunden socialiseres fra en tidlig alder og er veltrænet, så kan du med tillid tage din hund med i hundeskoven.

Mad: Find en kost, der passer til din Staffordshire Bull Terrier hvalp og din livsstil. Du kan vælge mellem ren kommerciel foder (tør og / eller våd), eller en kombination af hjemmelavet og kommercielt. Dit valg afhænger af dit budget og hvor meget tid du vil investere.

Kig efter et foder eller planlæg en kost, der har din hvalps ernæringsmæssige behov i tankerne. For en slank hvalp, der har meget energi og mange muskler, skal du kigge efter et proteinindhold på 25% -35%. For at vedligeholde hvalpens vækst og store knogler skal kosten også have en høj fedtprocent, omkring 20%. Kig efter hele fødevarer uden kunstige tilsætningsstoffer. 

Hold kulhydraterne på et lavt niveau. Inkluder kun fuldkorn (byg, havre, brune ris, quinoa), søde kartofler, frugt og grøntsager. Undgå majs, soja og hvede eller glutenprodukter.

Undgå fødevarer, der kan forårsage allergier eller hudproblemer, da Staffordshire Bull Terrieren ofte har en tendens til at lide af hudproblemer. For at styre uden om disse fra starten, skal du vælge foder med protein fra oksekød, vildtkød, fisk eller en kombination af alle tre.

Motion:  En Staffordshire Bull Terrier har brug for mindst 1-2 timers daglig motion.  Den elsker at lege og den er rigtig god til at underholde sig selv med en bold eller andet sjovt legetøj. Hvis du lukker den ud i haven, så skal du sørge for, at haven er indhegnet i mindst 1½ meters højde – og hegnet skal gerne gå en halv meter. Ned i jorden. Dels er den alt for nysgerrig til at blive i haven, hvis der sker noget spændende udenfor, og dels kan du få problemer med naboer og forbipasserende, som er bange for hunden.

Pelspleje: Staffordshire Bull Terrieren har en kort pels, der kræver minimal pleje og er meget let at vedligeholde. Den skifter dog pels en gang om året og i denne periode er det en god ide med en daglig børstning. Resten af året fælder den moderat, men regelmæssig børstning vil fange mange af de løse hår. En Staffordshire Bull Terriere udsender ikke en lugt af hund, så der er ingen grund til at bade den, medmindre den har rullet sig i mudder eller det, der er værre.

Kontroller ørerne regelmæssigt for tegn på infektion, irritation eller voksopbygning. Rens regelmæssigt ørerne med et dyrlæge-godkendt rensemiddel og en vatrondel. 

Tænderne bør børstes mindst en gang om ugen for at forhindre opbygning af plak og bekæmpe sygdomme i gummerne. Desuden bør hundens negle trimmes en gang om måneden, hvis hunden ikke slider dem ned naturligt.

Specielle behov: En Staffordshire Bull Terrier bryder sig ikke om at være alene hjemme. Den egner sig heller ikke til at stå det meste af dagen i en hundegård; dels fryser den let, men allermest fordi den bliver dybt ulykkelig, når den er adskilt fra sine mennesker. Den har behov for at være et fuldt medlem af familien.

Foreninger og andet

Dansk Terrier Klub er en specialklub under Dansk Kennel Klub. Klubben er geografisk inddelt i regionale kredse, som har deres egen bestyrelse. 

Du kan besøge Dansk Terrier Klub her: dansk-terrier-klub.dk

Staffordshire Bull Terrier tilhører FCI gruppe 3 – Terriere. Du kan læse om Racestandard for Staffordshire Bull Terrier her: hundeweb.dk/dkk/public/getRaseFil?FIL_ID=134