Vildt fænomen rammer Jorden denne uge: Kan føre til massive strømsvigt og nordlys i Danmark

Foto: Shutterstock

Jorden bliver snart ramt af en kraftig solstorm, som kan få store konsekvenser for alle.

Det amerikanske agentur for overvågning af verdenshavene og atmosfæren (NOAA) har udsendt en advarsel om en kommende solstorm, fordi der de sidste par dage er målt voldsom aktivitet på Solen.

Læs også

Trods plagiatsag: Christian Bitz tjener stadig millioner

Denne aktivitet har resulteret i to "filamentudbrud" - også kendt som koronale masseudkastninger - på Solen, hvilket vil sige, at Solen har sendt enorme mængder partikler ud i verdensrummet, hvoraf en stor del af dem har kurs mod Jorden, og det betyder altså, at vi snart bliver ramt af en solstorm. 

Solstorm

En solstorm kan også kaldes en geomagnetisk storm og er en 'storm' af ladede partikler, som bliver udsendt fra Solen, og som laver midlertidige forstyrrelsen i Jordens magnetosfære. 

Dette kan have indflydelse på elektroniske systemer på Jorden, og en større solstorm kan således resultere i ødelagte satelitter, svigtende radio- og GPS-signaler og strømsvigt. 

De fleste solstorme varer mellem 24 og 48 timer.

Kilde: Wikipedia

Ifølge NOAA er der tale om en G3-solstorm, som er en forholdsvis kraftig en af slagsen, og det kan derfor få store konsekvenser, når 'stormen' rammer Jorden, hvilket den forventes at gøre i morgen, d. 13. april.

I værste tilfælde kan det ødelægge satelitter og få store konsekvenser for de astro- og kosmonauter, som lige nu befinder sig på Den Internationale Rumstation.

Hvis satelitter bliver ødelagt af stormen, kan det resultere i for eksempel internet- eller tv-nedbrud, ligesom at solstormen kan forstyrre både radio- og GPS-signaler og føre til strømsvigt og manglende mobildækning. 

Solstormen kan dog også bringe mere fredelige og flotte hændelser med sig som for eksempel nordlys, der nogle gange kan ses i for eksempel Danmark under en solstorm. 

En solstorm 'ramte' også Jorden i starten af marts, hvor der - ligesom i morgen - var mulighed for at se nordlys. Læs mere om det ved at trykke her.

Læs også

Kinesisk missilsystem er landet i 'Putin-venligt' land i Europa

 

 

 

 

Dagens Gossip