De 4 typer af venner du bør have i din vennegruppe

Venner er enormt vigtige for vores velbefindende. Uanset om man er indadvendt eller udadvendt eller trives med mange eller få bekendtskaber, så er der noget i den menneskelige relation til en ven, der gør os modstandsdygtig i livet.

Når livet er surt, din dag er noget møg, eller du gennemgår en travl eller trist periode i dit liv, så er det oftes vennerne, der samler os op.

Det mener Robert J. Wicks, der er forsker og professor ved Loyola Universtitet i Maryland, USA. Han har skrevet bøger om og forsket i menneskelige relationer - herunder venskaber. 

Læs også: 7 tegn på at du har fundet ægte venskab

Han mener ud fra sin viden, at vi grundlæggende har brug for fire typer af venner til at samle os op eller udfordre os, når det er nødvendigt. Følgende fire typer venner er dermed med til at skabe en sund balance i dit liv, uddyber han i Psychology Today:

1) Profeten
Dette er vennen, der typisk vil spørge ind til, hvad der får dig til at tænke, føle eller handle på en bestemt måde.

Profeten er den, der typisk minder dig om, at du har en fortid, der gør dig til den, du er. Profeten inviterer dig dermed til at se dig selv efter i sømmene og være ærlig.

2) Cheerleaderen
Denne ven støtter dig, er sympatisk og beroliger dig.

Det er personen, du ringer til, hvis du har trådt i spinaten og har brug for en til at tale dig ned på jorden igen. Hvor profeten får dig til at tænke og overveje, hvilket på sigt kan få dig til at brænde en smule ud, får cheerleaderen dig til at komme videre hurtigt.

Læs også: 5 grunde til at dine bedste barndomsvenner er dine venner for livet

3) Plageånden
Dette er vennen eller veninden, der kan få dig til at grine, når du tager dig selv lidt for alvorligt.

Hvis du synes, du har det hårdt på jobbet, i parforholdet eller i andre henseender, så tager plageånden brodden af det værste ved at få dig til at le, hvilket er vigtigt for at komme lidt ned på jorden igen og være til at være sammen med for andre, der betyder noget for dig.

4) Inspiratoren
Denne ven er hende eller ham, der lokker dig ud af busken.

Inspiratoren udfordrer dig og får dig til at være dig – uden at du skal være flov over det. Hvor kedeligt ville livet ikke være uden denne type ven?

Det er vigtigt og måske endda også sjovt at overveje, om du har alle disse typer af venskaber i din vennegruppe, opfordrer Robert J. Wicks.

Beskrivelsen af de fire typer venner er løst oversat ud fra Robert J. Wicks’s artikel i Psychology Today.