Hvis Danmark var på flugt, så verden sådan her ud

Tag fem minutter og forestil dig en verden, du ikke kender. Du er på flugt fra krig sammen med 2,6 millioner andre danskere. Hvor tager du hen? #Tag5minutter

Tag fem minutter og forestil dig en verden, du ikke kender.

En verden hvor Danmark ikke længere er et ressourcestærkt land, men falder ned i en afgrund så dyb, at vi ikke kan redde os selv. Så dyb at vi er nødt til at søge ly og hjælp i andre lande.
Forestil dig, at disse lande ikke vil tage imod dig. Ikke vil hjælpe dig. Forestil dig menneskeheden vende det blinde øje til eller højlydt konstatere, at dit eller dine børns liv ikke er nær så vigtige. Tag fem minutter og forestil dig denne verden. Tag fem minutter.

15 teenagedrenge fra Amager keder sig en helt almindelig onsdag aften. De er vrede over det seneste valgresultat og diskuterer højlydt, hvordan Danmark er i forandring. De er enige om, at de må gøre noget, og at det skal vække opsigt i medierne.
Efter et par øl foreslår den ældste, at de kan lave graffiti på en af murerne ind til Christiansborg. De fryder sig ved tanken, og før de får set sig om, pryder et regeringskritisk citat i spraglede farver et lille stykke af fronten til borgen. 

De anholdes og modtager en særdeles hårdhændet behandling i fængslet, hvilket får adskillige danskere til at protestere på gaden. De er rystede over den behandling, teenagedrengene har fået og mener, at regeringen i stedet bør betragte det som drengestreger.

Regeringen panikker over de vrede folkemængder og allierer sig med militæret, der møder demonstranterne med åben ild, vold og massearrestationer. Demonstranterne er rødglødende af raseri og anskaffer våben, for at beskytte dem selv og deres familier. De fredelige demonstrationer udvikler sig hurtigt til en væbnet, blodig konflikt midt i København.

Læs også: 24 flygtninge befriet fra en tilsvejset varevogn

Mange af de væbnede demonstranter, samler sig i de største byer: København, Århus og Odense. De er imod regeringen, kræver dens afgang og kaldes derfor for oprørere. For at drive oprørerne fra hinanden bomber regeringen den mindste af byerne: Odense - og et utal af civile mænd, kvinder, børn og unge mister deres liv under bombardementet.

Universitetshospitalet styrter sammen og børn, syge og gamle omkommer sammen med sygehusets mange læger og sygeplejersker. Hændelsen skaber Den Frie Danske Hær, hvor oprørerne samler sig og sammen vil demonstrere til regeringen går af.
En terrorbevægelse bliver opmærksom på urolighederne i Danmark og beslutter at indtage landet, mens det er mest skrøbeligt. De er voldelige, religionsstyrede, magtsyge og rekrutterer soldater fra hele verden.

Der opstår borgerkrig mellem den danske regering, oprørsgrupperne og terrorbevægelsen, og vi må alle frygte for vores liv. Tilfældige danskere slås ihjel, kvinder voldtages, teenagepiger tages til fange og bruges som handelsvare på lige fod med cigaretter. Drengebørn kidnappes og sættes i træningslejre som børnesoldater.

Læs også: Fire børn og otte kvinder er blandt 71 døde i lastbil

Urolighederne breder sig til Sverige og Norge, og snart kæmper terrorbevægelsen i store dele af Skandinavien. Vi flygter fra hus og hjem. Vi gemmer os.
Halvdelen flygter med vores elskede over grænsen til Tyskland. De elskede vi har tilbage. Din bror er død i kamp. Din mor var for syg til at tage med. Du bærer dit lille barn mellem hænderne og beder til et bedre liv, et andet sted i verden.

Du nikker, da du ser din gamle nabo. Hans tøj hænger i laser, og han har en forbinding rundt om hovedet. Han og familien ventede blot ét døgn længere end dig med at flygte fra Jeres fredfyldte villakvarter. Dén nat lød der skud i kvarteret og resten af nabofamilien overlevede ikke.

Den lille pige, dit barn plejede at lege med, er død. Moderen, som du plejede at låne et æg af og udvekslede opskrifter og børnehistorier med, er død. Storebroderen, der hjalp med at følge dit lille barn til skole hver dag, er død. Tilbage står faderen alene på flugt. Han var 'heldig', og nu har han lagt planer om at snylte på et andet samfund. Hvis han når frem.

Læs også: 20.000 demonstrerer i Wien efter flygtningetragedie

Vi står i kø i det nordlige Tyskland, hvor menneskesmuglere sælger billetter til pladser i lastvogne til overpris. Vi  bruger alt, hvad vi ejer på disse billetter velvidende om den risiko, der følger med turen. Alt er bedre end de tilstande, vi flygtede fra. Vi stables sammen som sild i en tønde i lastbilerne. Man skal stå op hele vejen. Vi kører hen over et bump, og en træt kvinde falder. Hun bliver trampet ihjel.

Køreturen er lang og varer flere dage. Lugten fra de faldne spreder sig i vognen. Du bærer stadig dit lille barn i favnen. Dine arme er trætte. Da lastbilen endelig gør holdt, ånder du lettet op. Du kysser din familie og mærker dit hjerte slå normalt for første gang i lang tid. I er reddet.

Dørene til lastbilen åbner, og vi maser os alle frem for at komme ud i lyset og den friske luft. Men mødet med syden er ikke som forventet. Dørene er lukkede og murerne omgivet af pigtrådshegn. Grænseovergangen bevogtes af bevæbnede soldater. De vil ikke lukke os ind. Vi er ikke velkommen. Landet har ikke 'plads' til os.

Mange er overbeviste om, at vi er kommet for at nasse på deres samfund, plyndre og stjæle. Nogle mener endda, at problemet ville være løst hvis vi alle døde. At deres liv er mere værd end dit og dine børns. De har i fællesskab besluttet, at  vi ikke er deres ansvar. Dit hjerte galoperer igen.

Læs også: Anklage: Asylansøger tissede blod efter politivold i Sandholmlejren

Du er en flygtning på flugt fra krig sammen med 2,6 millioner andre danskere. Hvor skal vi tage hen? Vi er en byrde for hele verden, og det eneste, der møder os, er låste døre. Du lukker øjnene og klemmer barnet i din favn, velvidende om de traumer, dit barn skal leve med resten af livet. Hvis barnet får et liv.

Tag fem minutter. Har du plads?

Indlægget er inspireret af borgerkrigen i Syrien, og hvordan den startede, udviklede sig, og nu er hærget af IS. Det er skrevet af Nanna Just for Dagens.dk. Hun er Stud. Cand.mag, mor til Lucas på to år og har bloggen klummeliv.dk.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip