Politiet advarer om vejpirater, der plyndrer og hærger: Fald ikke for disse tricks

Foto: Shutterstock/Svensk Politi

Der er tre ting, du bør huske, hvis du oplever noget mistænkeligt på vejene, råder politiet.

De er gennem årene blevet et stadigt større problem; såkaldte vejpirater.

Piraterne hærger på større veje og ved afkørsler, og de starter som regel deres færd sydpå og bevæger sig op gennem landet; især i sommerhalvåret. Sådan lyder advarslen fra svensk politi, der ligesom dansk politi, har oplevet flere tilfælde af svindel og snyderi langs vejene.

Piraterne forsøger oftest at narre uskyldige medtrafikanter for penge og benzin ved enten at tilbyde ”guldsmykker” (falske vel at mærke) mod benzin og penge for at kunne komme videre fra deres "forulykkede" bil eller endda gennem tvang og trusler.

- De mennesker, altså de såkaldte vejpirater, der begår disse forbrydelser opholder sig ofte nær større veje og forsøger at tiltrække opmærksomhed ved for eksempel at vise, at de har problemer med bilen. Så stopper du måske op som billist for at hjælpe. Naturligvis er der mennesker, der har brug for hjælp, men det er bedre at ringe til politiet, hvis du har mistanke om, at personerne er uærlige, skriver svensk politi således på deres hjemmeside.

Læs også

Advarer alle forældre: Pizzaen i bilen viser, hvorfor børn aldrig må efterlades i varmen om sommeren

Ofrene for vejpraternes numre føler sig oftest krænket dybt på flere plan – både, fordi deres velvilje og tillid bliver udnyttet, men også fordi de selvfølgelig mister værdier, hvis tyvene har heldet med sig.

Den grove form for tyveri kan kun modvirkes med følgende tre råd, mener politiet:

  1. Stop aldrig din bil, hvis du føler dig usikker. Ring altid hellere 114 efter ordensmagten.
  2. Tænk over, at du udgør en sikkerhedsrisiko, når du stopper ved større veje eller afkørsler. Risikoen for ulykker stiger, når I holder stille der, så måske er det ikke engang ”værd” at hjælpe.
  3. Hvis du stopper og bliver et offer for en forbrydelse, bør du ringe 112 med det samme. 
 

Dagens Gossip