Hvordan bliver jeg skraldemand?

Går du og drømmer om at arbejde som skraldemand? Her finder du svaret - Foto: Shutterstock

Omend jobbet som skraldemand ikke har nydt den største prestige i samfundet gennem tiderne, så er det ikke svært at forstå, at dette job kan virke tillokkende.

Indenfor dagrenovation tjener du nemlig nemt ca. 30.000 kroner om måneden på en 37-timers arbejdsuge. 

Jobbet indebærer også en hel del frihed. Du har ingen chef, der puster dig i nakken, men arbejder selvstændigt sammen med nogle få kollegaer, som ofte bliver så gode kammerater, at du tilbringer tid sammen med dem uden for arbejdstiden. 

Du starter tidligt om morgenen og er hjemme først på eftermiddagen eller måske før, hvis du arbejder på akkord, hvorefter din tid er din egen. Du kan være sammen med dine børn, dyrke dine interesser og dermed have en rigtig god livskvalitet.

Læs videre og find ud af, hvordan du bliver skraldemand (dagrenovationsarbejder) eller renovationschauffør, som det formelt kaldes i dag, og hvad jobbet indebærer. 

Hvordan bliver jeg skraldemand?

Forudsætninger: Officielt er der ingen krav til uddannelse, køn eller baggrund for at blive skraldemand. Det er dog nødvendigt, at du har en stærk fysik, da jobbet kræver, at du kan arbejde udendørs i al slags vejr året rundt og holde det tempo, der kræves for at nå igennem dagens arbejde og få fjernet hr. og fru Danmarks affald.

Kørekort til lastbil: Det vil gøre det nemmere for at blive ansat som skraldemand, hvis du har kørekort til lastbil samt et EU-kvalifikationsbevis (EU-efteruddannelse for lastbilchauf-fører. Kurset kan gennemføres på 5 dage og efter endt kursus modtager du et  EU-bevis, som også kaldes EU-kvalifikationsbevis eller Chaufføruddannelsesbevis. Du skal forny dette bevis hvert femte år, ellers er det ikke gyldigt. 

Skraldemand på arbejde

Uden dette bevis vil du kun kunne blive ansat i et job sammen med en anden person, der altid kører renovationsvognen.

Faglært renovationsarbejder: Uddannelsen veksler mellem skole og praktik med generelle færdigheder i transport og logistik. Kan tages på 14 erhvervsskoler landet over.                

Det tager cirka 3½  år at blive faglært renovationsarbejder, men du kan gøre det hurtigere, hvis du er over 21 år gammel og har erhvervserfaring. Du vil blandt andet blive under vist i førstehjælp, dagrenovation, erhvervsaffald og farligt affald samt få en lang række certifikater og kørekort.

Hvad indebærer jobbet som skraldemand?

Som skraldemand indenfor dagrenovationen, går dit arbejde ud på at hente affald ved de enkelte boliger. Affaldet er i plastsække, papirsække eller containere på hjul. Du vil komme til at samle affaldet ind og til at køre renovationslastbilen.

Når du har hentet en affaldssæk, skal du sætte en ny sæk i affaldsstativet. Fulde sække køres på en sækkevogn, der kan rumme 5-6 sække, og hen til lastvognen, hvor sækkene automatisk tømmes op i bilen af en lift.  Liften kan også tømme indholdet af rullende containere direkte op i bilen. Skraldebilen er en specialbygget lastbil med et kraftigt stempel, der presser affaldet hårdt sammen, inden det bliver kørt til forbrændingsanstalten.

LÆS OGSÅ: Skraldemand løn

Herefter skal lastbilen gøres ren indvendig og udvendig. Arbejdet foregår ofte på akkord, hvilket betyder at du kan gå hjem, når arbejdet er udført.

Som skraldemand eller renovationschauffør med et krancertifikat kan du komme til at arbejde med affald, der kræver særlig behandling. Det kan være affald som flasker, glas og papir, der skal indsamles fra containere på gaden eller ved private hustande. Her kører du i en lastbil med en kran, der kan løfte containerne ind over lastbilen, hvor de tømmes. 

Som skraldemand eller renovationschauffør med specialuddannelse kan du komme til at arbejde med farligt affald. Det kan være affald som kemikalier, batterier, sprøjtevæsker eller malerrester, som altid foregår i specielle biler.

Hvordan finder jeg job som skraldemand?

1. Start med at søge på Google efter ”ledige jobs som renovationschauffør i + din kommune”.

2. Søg efter renovationsvirksomheder online på Krak og kontakt dem personligt (krak.dk/renovationsvirksomheder/s%C3%B8g.cs)

3. Søg på forskellige online jobsites

4. Se jobannoncer i lokale aviser 

Fordele og ulemper ved jobbet

På Minussiden

  • Det er et fysisk hårdt job at være skraldemand, omend en række hjælpemidler har gjort det tunge arbejde lettere over tid, og der kan være farlige ting i affaldet, som ikke burde være der.
  • Du skal rigtig tidlig op om morgenen.
  • Uanset om du elsker at være udendørs, så skal skraldet fjernes, selv når det regner, hagler eller sner og frosten bider dig i kinderne.
  • Du kommer til at lugte af dit arbejde og har brug for et bad, når du kommer hjem

På Plussiden

  • Du får en god løn
  • Du kan gå hjem tidligere på dagen end i noget andet job – og resten af dagen er din egen.
  • Du er ikke overvåget, som du er på mange andre jobs, og har derfor en større grad af frihed.
  • Du er udendørs det meste af tiden.

Mere info om jobbet som skraldemand?

Her får du nogle videoer med mere info om jobbet som skraldemand:

Skraldemandens dagligdag - Aalborg Forsyning, Renovation

 

Med skraldemanden på arbejde

 

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip