Gør dette inden 1. januar 2024: Sikrer dig betydelig skatterabat

30/05/2023 23:04

Emil Martesen

Indland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Der er god grund til at klappe lidt ekstra i hænderne, hvis du får dette gjort inden den 1. januar.

Mest læste i dag

Eftersigende skulle en ny ejendomsskattelov inden længe være på plads i Folketinget – mæglerdirektør opfordrer boligejere og boligkøbere til at handle nu, hvis de vil sikre sig skatterabat. 

Og hvis du er blandt dem, der vil sikre dig skatterabatten på dit næste hjem, skal du have handlet og overtaget boligen inden 1. januar 2024, og den deadline nærmer sig med hastige skridt, da der typisk er flere måneders overtagelse på en ejerbolig, understreger ejendomsmæglerkæden Home. 

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse

I dag er den nye ejendomsskattelov til tredje og sidste behandling i Folketinget. Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. juli 2023 og have virkning fra og med den 1. januar 2024.

 • Det betyder, at tiden meget snart løber ud for at sikre sig en mulig boligskatterabat - eller for at 'give' rabatten på boligskatten videre til en ny ejer, fastslår ejendomsmæglerkæden Home.

 • Hvis du allerede ejer eller køber en bolig, der står til at stige i skat, får du en skatterabat*, så din boligskat alligevel ikke stiger som følge af de nye regler.

 • Men for at få skatterabatten skal du have købt og overtaget boligen inden 1. januar 2024, og den deadline nærmer sig med hastige skridt.

Reel deadline for skatterabat er tættere på

Med en overtagelsestid på f.eks. tre måneder skal boligkøberne altså sætte underskriften på købsaftalen inden 1. oktober. 

”Deadline er tættere på, end de fleste tror. Det giver reelt kun fire måneder tilbage i 2023 til at handle bolig med skatterabat,” siger adm. direktør i Home, Uffe Drejer og lægger ikke skjul på, at tidspresset også gælder boligejere, der ønsker at sælge med en skatterabat til køberne. 

"Mange sælgere er også købere og skal videre til en anden ejerbolig, og i mange tilfælde vil banken kræve, at hjemmet er solgt, inden de får nøglerne til det næste. På den vis har sælgerne endnu mere travlt end køberne”. 

Ifølge de seneste tal fra Boligsiden er den gennemsnitlige salgstid for en villa cirka 4,5 måned på landsplan. 

Landets boligejere – og boligkøbere – ved reelt ikke endnu, om de står med en skatterabat eller en lavere boligskat fra nytår. Flertallet af husejerne har dog udsigt til en lavere boligskat. Lejlighedsejere står især i de store byer til en højere boligskat. 

Det forsøger Home at afhjælpe med en ny boligskatteberegner, som alle nuværende og kommende boligejere kan bruge og få en mere præcis indikation af, om de skal betale mere eller mindre i boligskat i 2024. 

Boligskatteberegner: Mere eller mindre boligskat i 2024

Skatteministeriet har en boligskatteberegner på deres hjemmeside, men den er generel og tager ikke udgangspunkt i den konkrete bolig. 

Homes boligskatteberegner er baseret på tal om den enkelte bolig. 

”Vi er ikke ude på at gå SKAT i bedene, men tiden er en faktor for en del boligejere, der ønsker at planlægge deres fremtid på boligmarkedet. Vores beregner kan være med til at give boligejeren nogle svar i en usikker tid – og ikke mindst give dem et bedre grundlag at handle på inden årsskiftet, mens de venter på deres vurdering”, siger Home-direktør Uffe Drejer om baggrunden for boligskatteberegneren, der er tilgængelig for alle på home.dk

FAKTA - BOLIGSKATTEBEREGNER: 

 • Find boligskatteberegneren på home.dk/boligskatteberegner. Det tager cirka 5 minutter at få estimatet på din 2024 boligskat.

 • Alle kan få et estimat på boligskatten via beregneren ved at anslå boligens grundværdi og ejendomsværdi pr. 1. januar 2022. Disse værdier danner grundlaget for din boligskat i 2024.

 • Har du som boligejer eller boligkøber konkrete behov for et præcist bud på boligens markedsværdi, f.eks. hvis du overvejer at sælge, købe bolig eller er meget usikker på de fremtidige skatteudgifter, kan du kontakte den lokale Home-mægler og få hjælp til at lave beregningen.

FAKTA/BAGGRUND: Nye regler for boligskat i 2024 

Nye vurderinger på vej 

 • Skatteforvaltningen kommer med nye ejendomsvurderinger, og med dem følger en ny ejendomsværdiskat og grundskyld, som samlet kaldes boligskat.

 • Vurderingsstyrelsen er i gang med at fastsætte værdien for alle cirka 1,7 mio. ejerboliger i Danmark. På grund af en del forsinkelser i det nye ejendomsvurderingssystem er det vurderingen fra 2020, der på nuværende tidspunkt sendes ud til boligejerne.

 • www.vurderingsportalen.dk kan du (ved at logge ind med MitID) se, om du er en af dem, der allerede har modtaget den nye 2020-vurdering.

 • Inden årets udgang modtager boligejerne en foreløbig beregning af værdien for boligen pr. 1. januar 2022, da det bliver grundlaget for vores foreløbige boligskat i 2024. Den endelige boligskat for 2024 vil blive opgjort i forbindelse med årsopgørelsen for 2024.

 • Med Homes Boligskatteberegner finder du det mest præcise estimat for din boligskat i 2024 – og evt. skatterabat – ved at anslå din boligs værdi pr. 1. januar 2022.

 • Skatterabatten er personlig, og du er berettiget til den så længe, du ejer boligen. Det er en forudsætning for at opnå rabatten, at man har købt og overtaget sin bolig før 1. januar 2024.

 • *Reglerne om skatterabat gælder for personer, der ejer en ’almindelig’ ejerbolig, f.eks. villa, ejerlejlighed eller fritidsbolig. Hvis du vil vide, om du og din bolig er omfattet af muligheden for rabat, kan du kontakte den lokale Home-mægler.