Lækkende giftlosseplads truer Østersøen: Så tæt er det på at gå galt

700.000 kubikmeter giftigt affald i ét stort rod:

Insektgifte, batterier, akkumulatorer, fluorescerende lamper, syrer, kromsalte, beryllium, bly, petroleums-produkter og meget, meget mere. Det er, hvad man finder, hvis man besøger giftlossepladsen ved Krasny Bor uden for Sankt Petersborg.

En hel del af affaldet er i flydende form og opbevares i bassiner under åben himmel, berettede den russiske avis Novaya Gazeta for knap et år siden.

Og hvad værre er: De flydende kemikalier, der ifølge loven skulle have været opbevaret adskilt, er blevet hældt sammen i én stor grød, og ingen ved, hvordan de mange stoffer har reageret med hinanden.

- Især i Rusland er der nogle virkeligt slemme lagre, som vi gerne vil have dokumenteret, siger Morten Hansen fra Contaminated Future, der er en gruppe af undersøgende journalister, der arbejder på tværs af landegrænser, og som har sat sig for at dokumentere de tikkende miljøbomber.

Flodløb ender i Østersøen
Lossepladsen ved Krasny Bor ligger bare seks kilometer fra floden Neva, der løber ud I Østersøen ved Sankt Petersborg.

I tilfælde af ekstreme regnskyl, som man har oplevet mange steder i de seneste år, vil bassinerne kunne flyde over og ikke bare forurene drikkevandet til storbyen, men også flyde ud i Østersøen og videre ind i de danske farvande.

Dermed kan de giftige stoffer både forrette stor skade på dyre- og planteliv og via fisk og andre havdyr finde vej til vores middagsborde.

- Vi arbejder i øjeblikket på at få et samarbejde op at stå med en journalist i Sankt Petersborg, som løbende kan rapportere om giftlossepladsen i Krasny Bor, der rummer noget af alt det værste, der findes, når det gælder kemikalier. Det har lækket fra den i mange år, forklarer Morten Hansen.

De russiske myndigheder er ganske vist ved at opføre et anlæg til destruktion af miljøgiftene, men byggeriet har været i gang i 20 år, fremgår det af artiklen fra Novoya Gazeta.

Om det er blevet færdigt, siden artiklen blev offentliggjort, er uklart. I mellemtiden er mængden af giftaffald på pladsen vokset. Arealet, der var dimensioneret til at lossepladsen kunne modtage affald i højst 25 år har nu været i drift i 45 år.

Du kan læse en engelsk oversættelse af artiklen fra Novaya Gazeta her under ”Investigations” og ”Krasny Bor landfill”.

Læs også: Dit hjem er fyldt med problematisk kemi

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip