Organisationer slår alarm: Stop brugen af uuddannede reddere til ambulancekørsel

Skrevet af Mathias Madsen

07/06/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Både 3F og Reddernes Udviklingssekretariat mener ikke, at det er en god ide, at uuddannede elever må køre med som 2. mand i ambulancer.

Dagens topnyheder

Hvis man ringer efter en ambulance, forventer de fleste nok, at det er professionelle, kompetente og uddannede reddere, der kommer frem for at hjælpe dig i en potentielt livstruende situation, men sådan er det ikke altid i dagens Danmark. 

Siden december 2021 har det nemlig ifølge bedredskabsinfo.dk været tilladt for regionerne at anvende redderelever som 2. mand i ambulancerne, hvilket betyder, at kun én af redderne skal være færdiguddannet.

Især i Nord- og Midtjylland er den mulighed blevet benyttet flittigt, og det er ifølge 3F og Reddernes Udviklingssekretariat problematisk. 

Elever fungerer normalt kun som 3. mand i ambulancer, men siden december 2021 har Sundhedsstyrelsen altså tilladt, at elever, som har gennemført 3. skoleperiode, må fungere som 2. mand. 

Hvis det står til de to organisationer skal det dog stoppe fra og med i år. 

Den midlertidige tilladelse, som blev givet på grund af coronapandemien, udløber nemlig d. 20. juni i år, og de to organisationer mener ikke, at tilladelsen skal forlænges, da coronavirusset ikke længere er et problem for ambulancetjenesten. 

”Meningen er jo, at eleven skal være 3. mand i en periode for at opbygge nok praksiserfaring til selv at stå med ansvaret. Når man pludselig står med ansvaret ved en akut ulykke, [...] så er man alene sammen med sin makker. [...] Derfor er det så vigtigt, at redderne er klædt på til opgaven," har Flemming Overgaard, der er formand for Reddernes Udviklingssekretatiat, udtalt. 

Han har desuden påpeget, at man i modsætning til i resten af sundhedsvæsenet ikke har "kollegaer på stuen ved siden af," og at det derfor er ekstremt vigtigt, at man får "en periode, hvor man er med som 3. mand i ambulancen."

Han frygter, at det skræmmer elever væk, hvis de for tidligt i deres uddannelse får det enorme ansvar det er at være 2. mand i en ambulance.

Overgaard har derfor skrevet til Sundhedsministeriet og opfordret til, at tilladelsen ikke forlænges. 

Benyttes flittigt

Ifølge en undersøgelse udarbejdet af Reddernes Udviklingssekretariat og Analyse Danmark har 25 procent af danske reddere oplevet kun at køre sammen med en elev fremfor en fuldt uddannet kollega. 

Ordningen er mest brugt i Region Nordjylland og Region Midtjylland, hvor henholdsvis 35,4 procent og 30,2 procent af de ansatte reddere har oplevet at køre med en elev som 2. mand. 

I Region Syddanmark er tallet 27,1 procent, i Region Sjælland er det 22,8 procent, og i Region Hovedstaden er det 19,7 procent.