Snart må frivillige køre udrykningskørsel med blå blink

Mathias Madsen

151 uger siden

|

13/06/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Snart kan danskerne støde på udrykningsbiler i fuld udrykning med frivillige bag rattet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når man ringer 1-1-2 for at få hjælp af enten ambulancer, brandvæsen eller politi, forventer man, at man bliver mødt af professionelt og grundigt uddannet redningspersonale, som er i stand til at håndtere pressede og potentielt livstruende situationer. 

Alligevel har 3F og Reddernes Udviklingssekretariat advaret om, at rigtig mange ambulancer i Danmark gør brug af uuddannede ambulancereddere, ligesom DR har skrevet, at frivillige fremover skal bruges til at køre udrykningskørsel med blå blink. 

Selvom det kan lyde helt vildt, så har man nemlig planer om på Langeland at give frivillige tilladelse til at køre udrykningskørsel med blå blink i såkaldte frivillige akutbiler. 

Det eneste krav er, at de frivillige har gennemgået et 12-timers førstehjælpskursus, som jævnligt skal vedligeholdes, og et tre dage langt kursus på køretekniskanlæg. 

Årsagen til den usædvanlige løsning er, at udrykningstiderne på Langeland er ualmindeligt lange, hvis man bor i én af enderne af øen, da der kun er én akutlægebil på øen, som holder til i Rudkøbing. 

Samtidig kan man risikere, at akutlægebilen allerede ér ude på en opgave, når der er brug for den, og så kan der gå næsten en time, før den eller en anden akutlægebil når frem. 

130 frivillige kan endelig komme hurtigere frem

I lang tid har Langelands redningspersonale fået hjælp af mere end 130 frivillige akuthjælpere, som alle har gennemgået et 12-timers førstehjælpskursus. 

Disse hjælpere får direkte besked fra alarmcentralen, når der kommer et alarmopkald, og så suser de afsted til fods, på cykel eller i deres egen bil og ofte, når de frem før ambulancen og lægebilen. 

Alligevel mener Jan Nilsson, som selv er erfaren akuthjælper, at de kommer for langsomt frem, da han flere gange har prøvet at være 'fanget' bag langsomtkørende turister i trafikken. 

"Man bliver lidt frustreret, når man ved, at der er en i den anden ende, som har brug for hjælp. Og der kan man ikke rigtig gøre noget, når man er i en almindelig bil," har han udtalt.

Derfor er han utrolig glad for de indsamlede midler fra blandt andet Fynske Bank og Langeland Kommune, som gør, at kommunen snart kan stille to frivillige akutbiler med blå blink og førstehjælpsudstyr til rådighed for nogle få udvalgte af de frivillige. 

"Det fåes ikke bedre. Det er stort," har han således udtalt til DR. 

Henrik Schakow, der er ambulanceredder, har dog understreget, at det er vigtigt, at de udvalgte frivillige lærer, at det ikke handler om at køre hverken 100 eller 200 kilometer i timen. 

De blå blink skal udelukkende bruges til at undgå at sidde fast bag langsomtkørende turister, traktorer og lignende. 

"De skal hverken køre 100 eller 200 kilometer i timen. Det handler om at komme frem i en glidende fart og ikke holde tilbage for en mejetærsker, lastbil eller turist, der kører og kigger på møller," har han således forklaret. 

De frivillige akutbiler kommer først på vejene på Langeland, når de har fået en godkendelse fra Færdselsstyrelsen og Region Syddanmark, men Jan Nilsson og de andre udvalgte frivillige har allerede været på køreteknisk kursus.

 

 

 

Ads by MGDK