Ukrainske flygtninge strømmer til Danmark: Kun én tredjedel har fået to stik eller mere

Skrevet af Mathias Madsen

17/03/2022
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Krigen i Ukraine har fjernet manges fokus fra coronapandemien, men nu melder den sig igen på banen.

Dagens topnyheder

Spørgsmålet om vaccination er nemlig blevet relevant igen til trods for, at 89 procent af den danske befolkning ifølge Sundhedsstyrelsen har modtaget mindst to stik med en vaccine mod coronavirus. 

Det skyldes, at mindre end én tredjedel af indbyggerne i Ukraine ifølge Sveriges socialminister, Lena Hallengren, har modtaget to stik eller mere af vaccinen.

Tidligere har det naturligvis været fuldstændig irelevant for debatten om vaccination i Danmark, men nu er det noget, som vi er nødt til at forholde os til, da ukrainske flygtninge i disse dage strømmer mod andre lande - blandt andre Danmark. 

Ifølge FN har mere end tre millioner ukrainere således allerede forladt landet, hvoraf langt de fleste er taget til Polen.

Danmark har dog også modtaget sin del, og ifølge TV2 har mere end 1.700 ukrainere således allerede ansøgt om ansyl i Danmark siden invasionens start d. 24. februar, og mange flere forventes at gøre det i de kommende uger.

Tidligere har regeringen således meldt ud, at de forventer at tage imod op til 20.000 flygtninge fra det krigshærgede land og i dag, d. 17. marts, har udlændingeminister, Mattias Tesfaye, på et pressemøde udtalt, at tallet kan blive "markant" højere.

TV2 skriver desuden, at vores naboland, Sverige, netop har meldt ud, at de afsætter 21 millioner svenske kroner (cirka 15 millioner danske kroner) til at sikre, at alle ukrainske flygtninge, som kommer ind i Sverige, får muligheden for at blive vaccineret mod coronavirus. 

"[...] det er af største vigtighed, at så mange som muligt, der kommer til Sverige som flygtninge, vaccinerer sig så hurtigt som muligt," har landets socialminister således udtalt. 

Ifølge TV2 Nord har Region Midtjylland og Region Nordjylland ligeledes meldt ud, at ukrainske flygtninge også får mulighed for at blive vaccineret i Danmark. 

Det er blandt andet meldt ud på regionernes hjemmeside, i en pjece fra Sundhedsstyrelsen på ukrainsk og på Region Midtjyllands facebookside, men regionen frygter, at de ukrainske flygtninge ikke bliver informeret om muligheden. 

"Vi har givetvis ikke mange ukrainske flygtninge, som følger os her på Facebook [...]," har de således skrevet og samtidig opfordret borgere til at oplyse ukrainske flygtninge om tilbuddet. 

Det er dog ikke det eneste 'men' i tilbuddet om vaccination til ukrainske flygtninge, da det også er et tilbud, som kun bliver givet til flygtninge, som har været i Danmark i mindst 14 dage, og som har planer om at blive i landet i mindst 30 dage. 

Det vil sige, at uvaccinerede flygtninge som minimum bevæger sig rundt i samfundet uden at være vaccineret i to uger, hvis de overhovedet bliver opmærksomme på tilbuddet og derefter benytter det.

Tilbuddet om vaccination kan kun bruges ved blandt andet at medbringe billedlegitimation, og det bliver også tilbudt til andre flygtninge end dem fra Ukraine.