Kobberbryllup

Hvornår fejrer man Kobberbryllup?

Kobberbrylluppet er en tradition, der er i fare for at uddø, så her kan du se, hvordan du holder liv i traditionen.

De fleste bryllupsdage er forbeholdt ægteparret, men kobberbrylluppet er den første, der traditionelt set involverer familie og venner.

Hvornår holder man kobberbryllup?

Når man er halvvejs mod sølvbrylluppet, er der kobberbryllup på 12 ½ års dagen. 

Denne bryllupsdag er den første af i alt tre store – og meget mere uformel end de resterende. Hvor sølvbryllupstraditionen stammer fra Holland, skulle kobberbrylluppet være en dansk skik fra omkring år 1900, der har bredt sig til resten af norden, men ikke til andre lande.

Kobberbrylluppet holdes ofte i første weekend efter selve dagen, for at undgå de skæve ugedage. 

Sådan afholdes kobberbrylluppet

Kobberbrylluppet holdes i udpræget grad på samme måde som sølvbrylluppet, hvis det skal gå rigtigt for sig.

Det betyder morgenkaffe og æresport samt musik og granguirlander de fleste steder i landet – dog er der i Jylland flere steder tradition for at fejringen foregår om natten, og at parret vækkes kl. 00.30 med larm med grydelåg og sang. Gæsterne medbringer selv kaffen samt alt der hører til.

Det er altså langt mindre formelt og traditionsbundet. Eksempelvis gøres mange ting kun halvt, fordi man jo kun er halvvejs. Eksempelvis er æresporten kun i halv højde eller bredde osv.

Ofte er musikken ved morgensangen droppet til fordel for grydelåg og anden larm. Og det er ikke altid, at det er de traditionelle sange, der er på plakaten heller.

Efter sangen inviterer parret til morgenbord som tak, og mange holder så åbent hus resten af dagen.

Nogle vælger at holde fest også, men der er stor forskel på, hvad folk foretrækker i denne sammenhæng.

Uddøende tradition

I de senere år er den traditionelle fejring af kobberbrylluppet imidlertid kommet under stærkt pres, da de yngre generationer enten ikke ser nogen pointe i at holde dem eller hellere vil fejre dagen på en ferie.

Det har altid været kutyme at folk dukkede op med æresport m.m., og at brudeparret agerer overraskede, men i de senere år, er en del kobberbrudepar bogstavelig talt blevet taget på sengen.  

Mange yngre par skænker nemlig ikke kobberbrylluppet en tanke. Det gør deres jævnaldrende venner og veninder heller ikke, så der er ingen der taler om det, og oveni det ligger det jo heller ikke på den dag, som man traditionelt forbinder med sin bryllupsdag.

Pludselig står den nærmeste familie uden for døren i højt humør og morgensang, og det forvirrede par må aflyse dagens andre formiddagsplaner eller fortælle familien at de er på vej ud ad døren, hvis de overhovedet er hjemme.

Traditionen er efterhånden mest udbredt i provinsen, og holdes i live i Jylland, mens den er tæt på at uddø på Sjælland, hvor den af mange opfattes som en lidt ligegyldig overspringshandling på vej mod sølvbrylluppet, der dog fortsat markeres, selvom det måske ikke sker med den traditionelle morgensang og fest.

Undgå pinligheder omkring kobberbryllup

Her er 3 gode råd til familie og venner til at undgå pinlige situationer.

  1. Sørg for at gøre parret opmærksom på, at de har kobberbryllup. Det kan lyde mærkeligt, men det giver parret mulighed for at tænke over, om de har lyst til at fejre det, og det bør være op til dem, om de ønsker at gøre noget ud af det.
  2. Alternativt kan du så at sige booke morgenen hos dem, ved at invitere dig selv på morgenmad. Så ved du dels, at de er hjemme, og de ved, at der kommer gæster, så de ikke skal føle sig pinlig berørt over at gårsdagens opvask står på køkkenbordet. At der så pludselig dukker flere op, er jo bare hyggeligt – også selvom det betyder et overraskelsessmut forbi bageren – for dagen er clearet og hjemmet er i en tilstand, hvor man kan være bekendt at invitere folk inden for, så der ikke er stress på.
  3. Forvent ikke, at folk er hjemme eller har lyst til at fejre dagen automatisk, og respektér deres ønsker.

Her er 3 gode råd til kobberbrudeparret til at undgå pinlige situationer

  1. Hold styr på, hvornår du har kobberbryllup. Hvis ikke I har lyst til at holde noget, så gør opmærksom på det over for venner og familie.
  2. Bryder I jer ikke om at skulle frabede jer opmærksomheden omkring kobberbrylluppet, så sig at I er ude at rejse/ikke er hjemme den dag.
  3. Hvis I gerne vil holde traditionen ved lige, så meddel at familien, at I da gerne ser dem til morgenkaffe, men at de ikke nødvendigvis behøver at lave æresport mm.
 

Dagens Gossip