Forside Mad og drikke Tilføj denne ene grønne grøntsag til din kost – og...

Tilføj denne ene grønne grøntsag til din kost – og sænk risikoen for kræft og diabetes

Grøntsager, Vegetables
Shutterstock.com

En særlig type grøntsag har vist sig at kunne reducere risikoen for både kræft og diabetes – og den er nem at bruge i madlavningen derhjemme.

Lige nu læser andre

Når det handler om at opretholde en sund kost, kan selv små justeringer give store resultater. At gøre en ofte overset grøn grøntsag til en fast del af kosten kan f.eks. være en fordel som følge af dens høje næringsindhold og sygdomsbekæmpende egenskaber.

Denne grøntsag er blevet anerkendt af flere sundhedseksperter. Efterhånden som forskningen afslører flere sundhedsmæssige fordele ved almindelige fødevarer, har nyere studier fremhævet en særlig type broccoli, der kan sænke risikoen for både kræft og diabetes. Superfooden i fokus? Broccoli rabe.

“Broccoli rabe, også kendt som rapini eller broccoli raab, er en korsblomstret grøntsag, som – trods navnet og udseendet – er tættere beslægtet med majroer og blomkål,” rapporterer Health Digest.

Rapini har en karakteristisk bitterhed, der minder om sennepsblade. Det er en egenskab, som faktisk er gavnlig, skriver Surrey Live.

Bitre fødevarer er kendt for at hjælpe fordøjelsen, forbedre næringsoptagelsen, styrke immunforsvaret og mindske sukkertrang. Her er, hvordan broccoli rabe kan reducere risikoen for kræft og diabetes:

Læs også

Kræft

Ifølge sundhedseksperter ‘giver én kop broccoli rabe 131 mikrogram A-vitamin, som kan hjælpe med at modvirke problemer relateret til oxidativt stress, herunder visse kræftformer’.

Et studie fra 2022, offentliggjort i Oxidative Medicine and Cellular Longevity, har vist, at A-vitamin kan være et stærkt middel mod kræft. Undersøgelsen tyder på, at personer med højere indtagelse af A-vitamin har lavere risiko for visse kræftformer, herunder brystkræft og æggestokkræft.

Broccoli rabe og andre korsblomstrede grøntsager er rige på glucosinolater, som giver den bitre smag. Når de indtages, omdannes de til mindre forbindelser som thiocyanater, isothiocyanater, indoler og nitriler.

Ifølge WebMD er disse forbindelser kendt for deres kræftforebyggende egenskaber.

Læs også

“Indoler og isothiocyanater er især blevet fundet at kunne hæmme udviklingen af kræftfremkaldende celler,” lyder det.

Studier fra bl.a. USA og Holland har vist, at personer, der spiste mere broccoli rabe, havde lavere risiko for prostatakræft og tyktarmskræft. Ét amerikansk studie viste, at kvinder, som spiste mere end fem portioner broccoli rabe om ugen, havde lavere risiko for lungekræft.

Diabetes

Glucosinolater spiller også en rolle i reguleringen af blodsukker. Eksperter fra Health Digest har peget på, at ‘en gennemgang fra 2021 i Frontiers in Pharmacology viste, at de grøntsager, som var mest bitre (herunder broccoli rabe), gav den bedste blodsukkerkontrol’.

Et nyere studie fra 2024, offentliggjort i Heart, Lung, and Circulation, viste, at deltagere, der spiste 300 gram korsblomstrede grøntsager dagligt i to uger, fik forbedret glukosemetabolisme.

Læs også

Selvom undersøgelsen primært gjaldt personer uden diabetes, tyder resultaterne på, at disse grøntsager kan være et naturligt hjælpemiddel til blodsukkerregulering – også hos personer med diabetes.

Og denne næringsrige grøntsag kan endda nemt tilføjes til supper, salater, pasta eller sauteres som tilbehør, hvilket kan være et enkelt skridt mod bedre sundhed.

Ads by MGDK