5 tegn på, at du bliver mobbet på jobbet

Skrevet af Ninna Andreasen

02/03/2015
Mobning på arbejdspladsen er så tabubelagt, at selv ofrene for det har svært ved at erkende, det finder sted. Her er fem tegn på, at du bliver udsat for voksenmobning.

Mest læste i dag

Udelukkelse, chikane og decideret mobning er ikke kun noget, der foregår i skolegården.

Også arbejdspladsen er ramme for mobning, men emnet er så tabubelagt, at mange medarbejdere helt undlader at tage det op, hvis de føler sig som ofre. Det fortæller trivselsekspert og foredragsholder John Harmsen.

"Som offer kan det være meget svært at sige fra. Mange ser det som et stort ansigtstab at tale med kolleger eller ledelse om deres situation, mens andre kigger indad og tænker, at det nok bare er dem, der er galt på den. Ved at rette større opmærksomhed på tegnene på mobning bliver det nemmere for den enkelte medarbejder at vurdere, hvornår der er god grund til at reagere," siger han.

Læs også: 8 ting kun folk, som elsker at være alene, forstår 

John Harmsen mener, at man især bør holde øje med fem tegn, der kan tyde på, at man er udsat for mobning på arbejdet.

1. Konstant og utidig kritik
"Hvorfor lavede du ikke det i går?" "Du har da aldrig modtaget kommatræning, hva'?" "Den der tacklede du altså ikke helt godt!"

Hvis du vedvarende oplever kritik fra dine kolleger på områder, som ellers ikke vedkommer dem, kan det være et tegn på mobning.

2. Dine fejl bliver husket
"Sidst gik det jo heller ikke så godt!"

Det kan være et tegn på mobning, hvis dine kolleger er meget mere interesserede i din fejlhistorik, end de er i dine gode resultater.

Læs også: 7 tegn på at du kan have en skjult depression 

3. Du bliver ikke inviteret med
Alle kolleger i dit team har besluttet sig for at snuppe en øl efter arbejde, men du bliver ikke spurgt.

Bliver du gentagne gange holdt udenfor fællesskabet, bør du mærke efter og spørge dig selv, om du er et mobbeoffer.

4. Du bliver grinet af - og ikke med
Hvis dine kolleger generelt latterliggør og nedgør, de ting du siger, bliver du mobbet, og det er derfor er det på høje tid at sige fra.

Læs også: 8 ting kun personer med depression forstår 

5. Du har et ekstraordinært behov for fridage
Mobning på arbejdspladsen kan også ramme dig psykisk. Måske har du svært ved at sove, føler uro og nervøsitet i kroppen, har hovedpine og humørsvingerne.

Selvom det ikke behøver være tegn på mobning - skal du ikke udelukke denne mulighed, når din krop udsender sådanne signaler.