Advokat: Politiagenter er gået for vidt i narkosag

En stor narkosag om smugleri af kokain og hash bygger i høj grad på den tætte kontakt mellem tre nu tiltalte mænd og flere undercover-betjente.

Men spørgsmålet er, om betjentene, der har virket som agenter, er gået for langt og har fremprovokeret de påståede forbrydelser.

Det mener forsvareren for en af mændene.

- Hovedproblemet i sagen er, om der overhovedet var realiteter i det, siger advokat Anders Rohde. I den kommende retssag i Københavns Byret forsvarer han en 36-årig mand.

De fleste af de kriminelle forhold i anklageskriftet er kun forsøg. Det gælder for eksempel de påståede planer om at smugle et halvt ton kokain fra Brasilien til Danmark på en båd.

- Politiagenterne blev sat ind for at lede efter kriminalitet. Og i forhold til min klient var der slet ikke drøftelser om kriminalitet, før agenterne trådte ind på arenaen, siger Anders Rohde.

Agenterne er forsynet med dæknavne. De optræder i anklageskriftet som A 185, A 208, A 211, A 212 og A 233.

Den ene har været aktiv i næsten to år. Han har spillet rollen som direktør i et transportfirma og var villig til at smugle stoffer.

Forinden har politifolkene fået tilladelse af en dommer til at deltage i kriminalitet.

Retsplejeloven siger, at agenter ikke må lokke eller presse en mistænkt til at begå mere, end han i forvejen har planlagt. Det kaldes forbuddet mod provokation.

- Spørgsmålet er, om provokationsforbuddet er overtrådt, og om agenterne har været for aktive, siger advokaten.

- Retssagen skal også afgøre, om agenternes fortolkning af hændelsesforløbet stemmer overens med virkeligheden, tilføjer han.

Indsatsen fra A 185 har allerede ført til en dom i Østre Landsret. En frisør blev i november idømt fængsel i 10 år, og sagen bygger delvist på agentens snak med frisøren i H.C. Ørstedsparken i København.

Derimod afviste byretten i Lyngby at dømme for snakken i parken. Samtalen i kodesprog var ikke tilstrækkeligt bevis for, at frisøren planlagde smugleri af fem-syv kilo hård narko og 150 kilo hash fra Holland, mente byretten.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip