Aflytningsskandale: USA og EU ønsker fælles dataaftale

USA og EU ønsker at genskabe tilliden til hinanden efter de seneste måneders beskyldninger om omfattende amerikansk spionage mod europæiske statsledere og institutioner.

Målet er at forhandle en rammeaftale om databeskyttelse på plads inden næste sommer, lyder det i en fælles erklæring fra USA og EU efter et møde i Washington. Aftalen skal sikre et højt niveau af beskyttelse af personoplysninger for borgere i USA og EU.

Den amerikanske justitsminister, Eric Holder, mødtes mandag med EU's justitskommissær, Viviane Reding, samt EU-delegationen, og USA's justitsministerium understreger, at forhandlingerne om en rammeaftale er en "hastesag".

Viviane Reding siger efter mødet, at det er første gang i tre år, at USA viser vilje til en aftale om databeskyttelse for amerikanske og europæiske borgere.

- Regeringen (i Washington, red.) ønsker at sikre, at fremtidig lovgivning behandler amerikanere og europæere ens, siger hun.

De seneste uger og måneder har den tidligere amerikanske efterretningsmand Edward Snowden afsløret, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA aflytter europæiske regeringschefer og EU-borgere.

Blandt andet skal NSA have lyttet med på den tyske forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon gennem flere år.

Merkel kommenterede mandag for første gang overvågningsskandalen direkte i Forbundsdagen.

- Disse påstande er alvorlige. De skal afklares, og hvad vigtigere er, så skal tilliden genopbygges for fremtiden, sagde Angela Merkel.

Parlamentet var ekstraordinært samlet for at diskutere overvågningssagen.

Merkel sagde i sin tale, at aflytningen også har betydning for de aktuelle forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og USA.

Forhandlingsklimaet er dog ikke koldere, end at kansleren holder fast i, at forholdet til USA er af stor betydning for Europa.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip