Attenborough er død efter 65 år i filmens tjeneste

Skrevet af admin

25/08/2014

Mest læste i dag

Den britiske instruktør og skuespiller Richard Attenborough, der blandt andet er kendt som instruktør af filmen "Ghandi", er død efter længere tids sygdom ifølge BBC.

Han blev 90 år gammel.

Attenborough er også kendt for sin rolle i storfilmen "Jurassic Park" (1993), hvor han spiller den excentriske forretningsmand John Hammond, som har udstyret sin tvivlsomme forlystelsespark med aggressive fortidsvæsner.

Attenborough har haft en 65 år lang karriere inden for skuespillet og filmmageriet. Først i 2007 lod han sig pensionere fra det hvide lærred.

Gennembruddet kom i 1947 som ung psykopatisk gangster i filmatiseringen af forfatteren Graham Greenes roman "Brighton Rock".

Men filmkarrieren begyndte fra en langt mere udsat position.

Under Anden Verdenskrig gjorde Attenborough tjeneste i Royal Air Force og blev overført til RAF's filmenhed, hvor han medvirkede i propagandafilm.

Senere fløj han med på adskillige britiske bombetogter over Europa, mens han fra agterskyttens sæde filmede "Bomber Command" i bestræbelser på at knække tyskernes moral.

I løbet af 1950'erne og 1960'erne medvirkede han i flere end 60 spillefilm.

Attenborough har modtaget et hav af priser for sine film, ikke mindst storfilmen "Gandhi", som i 1982 blev belønnet med otte Oscars.

Filmen om Indiens pacifistiske landsfader kastede også en Golden Globe af sig for instruktørindsatsen.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, hylder den afdøde filmmand.

- Hans skuespil i "Brighton Rock" var strålende, hans instruktion af "Ghandi" var forbløffende. Richard Attenborough var en af filmverdenens helt store, skriver Cameron på det sociale medie Twitter.

Attenborough er adlet og har været goodwill-ambassadør for Unicef. Og så er han storebror til David, manden bag BBC's legendariske naturprogrammer.

/ritzau/