Avis: Thulebasen er en del af USA's spionprogram

Skrevet af admin

|

01/12/2013

Dagens topnyheder

Den amerikanske militærbase Thulebasen i Grønland indgår i USA's efterretningsnetværk, som overvåger telekommunikation, og som kan spore terroristers opholdssteder. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Dokumenter, der er blevet afklassificeret i 2013, og oplysninger fra det amerikanske forsvar afslører, at en tredjedel af de oplysninger, som hentes ned fra satellitter via den såkaldte Thule Tracking Station, TTS, bruges af et amerikansk efterretningsnetværk med base i USA.

Det kan eksempelvis være fotos af terroristers opholdssteder, som TTS videresender til efterretningstjenester som CIA og NSA. Netop NSA har de seneste måneder været udsat for voldsom kritik for overvågning af borgere i forbindelse med kampen mod terror.

I det danske folketing oplyser flere ordførere, at de aldrig har hørt om, at der videresendes efterretningsdata fra Thule. Enhedslisten vil ifølge Jyllands-Posten have regeringen til at undersøge sagen. Det samme vil Amnesty International.

Den radikale ordfører Zenia Stampe udtaler til avisen, at hun "ingen problemer har med, at man bruger Thulebasen til indhentning af efterretninger og derefter bruger dem til bekæmpelse af terrorisme".

Thulebasen, der blev opført som et tophemmeligt projekt under den kolde krig i 1950'erne, ligger ved byen Thule i det nordvestlige Grønland.

Efter adskillige års debat indgik Danmark, det grønlandske hjemmestyre og USA i 2004 en aftale, som gav det amerikanske forsvar lov til at bruge basen i Thule som led i det omstridte missilforsvarsprogram.

Det er ikke lykkedes for Jyllands-Posten at få en kommentar fra Udenrigsministeriet eller Grønlands hjemmestyre.

/ritzau/