Avis: Ulovligt kemikalie brugt i nordjysk skiferboring

Skrevet af admin

06/05/2015

Dagens topnyheder

Det franske selskab Total har anvendt kemikaliet nullfoam ved prøveboringen efter skifergas ved Dybvad, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Det er ulovligt at bruge, da det ikke er omfattet af VVM-redegørelsen, og Energistyrelsen har derfor bedt Total stoppe boringer, inden de når til de grundvandsførende lag, skriver avisen.

Formanden for plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, Anders Brandt Sørensen (S), er dybt skuffet over oplysningen.

- Det er et tillidsbrud. De overholder ikke vores aftale, som er beskrevet i VVM-redegørelsen.

- Det gør mig meget vred, at Total overtræder spillereglerne, og det betyder, at vi fremover vil være langt mere agtpågivende over for Total. Når vi ikke kan stole på dem, må vi behandle dem derefter, siger Anders Brandt Sørensen til Nordjyske.

Henrik Nicolaisen, Senior Coordinator i Danmark for Total, mener ikke, at firmaet har foretaget sig noget ulovligt.

- Kemikaliet i sig selv er ikke ulovligt, det bruges i alle boringer i Danmark, fordi det virker skumdæmpende.

- Vi havde bare ikke planlagt at bruge det, og derfor havde vi ikke skrevet det ind i VVM-redegørelsen, siger Henrik Nicolaisen til Nordjyske Stifstidende.

Det franske selskab er tidligere blevet voldsomt kritiseret af miljøorganisationen Greenpeace, der anklager selskabet for at forurene grundvandet med sine boringer.

Organisationen besatte boringer da de skulle indledes og fik dermed forsinket Totals arbejde.

Senere blev arbejdet med boringerne dog genoptaget.

/ritzau/