BBC: Eurolande er splittede om løsning på græsk krise

Landene i eurozonen er tilsyneladende uenige om, hvordan krisen i Grækenland skal gribes an. Det fremgår af BBC's World Business Report tidligt tirsdag.

Mens Frankrig, Spanien og Italien ønsker at få en aftale, der indebærer en nedsættelse af Grækenlands gæld, på plads så hurtigt som muligt, så er der i den tyske regering ikke stor tiltro til den løsning.

Ifølge BBC drøfter den tyske regering således allerede, hvordan Grækenland bedst kan hjælpes, hvis landet forlader eurosamarbejdet.

Frankrig derimod mener, at Grækenland skal holdes inde i varmen for næsten enhver pris.

Den franske premierminister, Manuel Valls, siger således tirsdag morgen ifølge AFP, at der "er basis for en aftale" med Grækenland, og at han er "overbevist" om, at det vil være for risikabelt for eurosamarbejdet at lade Grækenland træde ud.

De græske vælgere afviste søndag de internationale kreditorers forslag om besparelser og reformer. Det fik sent søndag aften EU-præsident Donald Tusk til at hasteindkalde eurozonens ledere til et topmøde i Bruxelles tirsdag aften.

Mødet begynder klokken 18. Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, vil ifølge græske regeringskilder medbringe nye forslag til besparelser i forsøget på at få de internationale kreditorer til at yde nye nødlån.

Ifølge BBC rummer Tsipras' plan blandt andet et krav om, at kreditorerne skærer 30 procent af Grækenlands gæld væk.

Tyskland har dog tidligere advaret mod netop en sådan løsning, hvor en stor del af gælden bliver slettet.

- Jeg håber virkelig, at den græske regering - hvis den ønsker at genoptage forhandlinger igen - accepterer, at de andre 18 medlemslande i euroen ikke kan gå med til en betingelsesløs "haircut" (gældsnedskrivelse, red), har Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel sagt.

Som optakt til aftenens topmøde mødes eurolandenes finansministre ligeledes i Bruxelles fra klokken 13 for at drøfte, hvilke skridt der nu skal tages i forhold til den græske krise.

/ritzau/

 

Dagens Gossip