Bendt Bendtsen: Min olieaftale danner skole

Det er rent vrøvl og utopi, at statskassen har mistet 124 milliarder kroner på aftalen, som VK-regeringen i 2003 indgik med Mærsk for Dansk Undergrunds Consortium (DUC) om at forlænge Nordsøens danske oliekoncession fra 2013 til 2043.

Sådan siger De Konservatives tidligere økonomi- og erhvervsminister, nu EU-parlamentariker Bendt Bendtsen til den kritik af aftalen, som er kommet fra overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, samt Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen.

- I 2001 pålagde Folketingets flertal mig at genforhandle den aftale, tidligere regeringer havde indgået om olien i Nordsøen. Det er en robust aftale, som har givet mere end 200 milliarder kroner ekstra i statskassen i forhold til den gamle aftale, siger Bendt Bendtsen.

Det er ren spekulation, når overvismanden med Skatteministeriets tal beregner, at aftalen kunne have hævet skatten for Mærsk fra 64 procent til 84 procent, så statskassen havde scoret over 100 milliarder kroner mere, mener Bendt Bendtsen.

- Aftalen fra 2003 danner skole for den aftale, S-R-SF-regeringen nu vil indgå. Det er helt horribelt, at en socialdemokratisk skatteordfører udtaler sig uden at kende forholdene dengang, siger Bendt Bendtsen.

Han henviser til, at regeringen til efteråret vil forhandle med Folketingets partier om en højere beskatningen af olieselskaber, som er begyndt at bore i Nordsøen efter 2004, da aftalen med DUC trådte i kraft.

Aftalen ventes at indbringe 27 milliarder kroner. Beløbet skal bruges til at forbedre togtrafikken mellem de største byer.

Danmark kan ikke sammenlignes med den norske del af Nordsøen, hvor olieselskaber kan finde langt mere olie. Desuden får olieselskaber i Norge 100 millioner i skatteprovenue, hvis de laver en prøveboring, påpeger han.

Bendt Bendtsen er heller ikke imponeret af Frank Aaen, som kalder den tidligere konservative minister "danmarkshistoriens dyreste minister".

- Frank Aaen er den største klovn på Christiansborg. Frank Aaen bliver aldrig helt tilfreds, før han får socialiseret alle private virksomheder i Danmark. Det er en barnetro, han har haft siden sovjetstyret, siger Bendt Bendtsen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip