Billig olie gør stort indhug i Norges økonomi

Det kan vise sig at blive et alvorligt problem for Norge, hvis ikke prisen på olie tager et hop op.

To professorer på den norske handelshøjskole BI har regnet sig frem til, at landets økonomi risikerer at slå over i bakgear, hvis ikke olieprisen stiger til det niveau, den var på for få måneder siden.

Professorernes beregninger er udført på baggrund af et prisfald på norsk olie på 25 procent. Den nuværende oliepris svarer til et fald på 27 procent, skriver Finansavisen.

Hvor skadelig den lave oliepris kan blive for norsk økonomi, afhænger af årsagen til prisfaldet, og hvor længe prisen på "det sorte guld" forbliver lav.

- Uanset hvad vil de fleste nordmænd skulle regne med lavere købekraft på grund af olieprisfaldet, siger professor Hilde C. Bjørnland, som sammen med kollegaen Leif Anders Thorsrud står bag rapporten.

Med et dyk i prisen på olie på 25 procent vil det kunne føre til en svækkelse af Norges bruttonationalprodukt (BNP) på mellem 0,5 og 2,5 procent. I det værste scenarie vil prisfaldet føre til recession ifølge prognoser fra Norges centralbank. Recession defineres som negativ vækst i mindst to kvartaler i træk.

- Skulle olieprisen permanent forblive lav, kan vi ikke udelukke, at effekten på norsk økonomi bliver større, lyder det fra Hilde C. Bjørnland.

Konsekvensen vil blive et lavere investeringsniveau, lavere beskæftigelse, lavere realløn og et svagere aktiemarked, hedder det.

For et år siden kostede en tønde nordsøolie 107,90 dollar. Tirsdag var prisen nede at ramme 78,27 dollar.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip