Boligejerne siger farvel til F1-lånet

Flere og flere boligejere siger farvel til det populære F1-lån og søger mod andre typer af flekslån og lån med fast rente. Igennem det seneste kvartal er der blevet 6400 færre F1-lån, viser tal fra Realkreditrådet.

Ifølge Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet, er F1-lånet ikke længere "den mest populære dreng i klassen" blandt boligejerne.

- Danskerne vil nu hellere lege med andre låntyper. Især lån med halvårlig eller to- til femårig rentebinding har vundet indpas med 5300 flere lån siden i sommer, siger Peter Jayaswal i en pressemeddelelse.

Den samlede mængde udlån for F1-lån er skrumpet med 10 milliarder det seneste kvartal, mens lån med et halvt års, to eller fem års binding er steget med ni milliarder kroner, viser tal fra Realkreditrådet. Over det seneste år er F1-lån faldet med 22 milliarder.

Der er også en udvikling over mod flere fastforrentede lån, hvilket ifølge Peter Jayaswal især gør sig gældende, når boligejerne lægger lån om. Lån med fast rente er steget med seks milliarder kroner fra andet til tredje kvartal.

- De faldende renter har givet boligejere med gamle lån øje for en god mulighed, og de omlægger i stor stil til nye med 2,5 procent i rente. Det er faktisk kun cirka en femtedel af nye lån med fast rente, der stammer fra et boligkøb, siger Peter Jayaswal.

Samtidig afdrager flere boligejere på deres lån. Det seneste år er den samlede realkreditgæld faldet med omkring 0,5 procent, hvilket er en markant kontrast til tiden op til finanskrisen i 00'erne, hvor realkreditgælden steg med op til 15 procent om året.

- Det er meget positivt, at den høje danske boliggæld ikke længere stiger, men er begyndt at falde. Det gør både den enkelte boligejer og dansk økonomi mindre sårbar, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip