Brændeovnen fyldes med ulovligt træ

Der kommer i mere end én forstand sort røg op af skorstenene fra mange af de 750.000 brændeovne, der findes i Danmark.

Op mod to tredjedele af de enorme mængder træ, der afbrændes i ovnene, er indkøbt sort i de danske skove eller importeret illegalt fra især Tyskland, skriver Jyllands-Posten.

Sort handel med brænde har et omfang, som presser legale, momsregistrerede brændehandlere og skovejere ud af markedet, og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) bebuder kontrolaktioner mod den illegale handel.

Skat har netop modtaget en analyse, som giver en indikation af, hvor stort omfang sort brændehandel har.

Af analysen, som er udarbejdet af eksperter ved Københavns Universitet, KU, fremgår det, at "tilgængelige statistiske data kun redegør for 33 procent af det estimerede forbrug" af brænde i Danmark.

- Dette hul i statistikkerne dækker formentlig over brænde, der handles illegalt. Vi er ikke så overraskede over omfanget, siger direktør i Dansk Skovforening, Jan Søndergaard.

- Fra vores medlemmer har vi længe hørt, at konkurrencen fra billigt, sort brænde er så hård, at det er særdeles vanskeligt at drive en regulær virksomhed med momsregnskab.

- Trods stærkt stigende energipriser har prisen på brænde været stort set uændret i 10 år. Det skyldes prispres fra sort brænde, mener Jan Søndergaard.

Brændehandlerne presses så hårdt af det sorte marked, at deres organisation er begyndt at samarbejde med Skat og anmelde mistanker om illegal handel.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip