Briter vil sætte stop for fattige indvandrere fra EU

Skrevet af admin

|

05/12/2013

Dagens topnyheder

Den britiske indenrigsminister, Theresa May, har sin premierministers nye kontroversielle krav til en skærpelse af EU's regler om fri bevægelighed med sig til torsdagens møde med justitsminister Morten Bødskov (S) og de øvrige EU-kolleger i Bruxelles.

I en pressemeddelelse sendt til udvalgte europæiske medier forud for mødet skriver May blandt andet, at der er brug for at lave om på flere elementer af de regler, der i dag giver EU-borgere lov til at rejse frit efter arbejde i alle EU-lande.

Det skal ifølge den britiske minister blandt andet ske ved at skærpe kravene til fremtidens nye medlemslande.

- Vi bør være i stand til at forsinke den fulde adgang til hinandens arbejdsmarked, indtil vi kan være sikre på, at det ikke vil føre til masseindvandring.

- Det kan for eksempel ske ved at kræve, at nye medlemslande skal nå et vist indtægtsniveau eller bruttonationalprodukt per indbygger, før de får adgang til fri bevægelighed, skriver Theresa May.

Ministeren lufter også idéer om, at EU-lande skal have lov til at lukke for ny indvandring, hvis den når over en vis tærskel.

Den britiske premierminister, David Cameron, lancerede idéerne i et debatindlæg i avisen Financial Times i sidste uge. Her varslede han også en række stramninger, den britiske regering vil lave på egen hånd inden for de gældende EU-regler.

Storbritannien åbnede allerede i foråret sammen med Østrig, Holland og Tyskland en EU-debat om retten til velfærdsydelser, når man rejser fra land til land.

EU-Kommissionen afviste i første omgang, at der var et problem.

Efter at have indhentet konkrete oplysninger fra medlemslandene afleverer justitskommissær Viviane Reding på torsdagens møde en rapport om sagen.

Redings hovedkonklusion, der blev præsenteret allerede i sidste uge, er, at medlemslandene i det store hele allerede har de redskaber, der skal til for at bekæmpe velfærdsturisme. De er bare ikke gode nok til at bruge dem.

/ritzau/