Britiske konservative tror på reformaftale med EU

EU vil bøje sig for de britiske krav om reformer, sagde Storbritanniens udenrigsminister, Philip Hammond, da han søndag talte på førstedagen af det konservative regeringspartis kongres i Manchester.

Regeringen føler sig overbevist om, at det vil lykkes at overtale EU til at gennemføre de reformer, som briterne ønsker.

Dermed kan regeringen overbevise vælgerne om, at de skal stemme ja til fortsat britisk EU-medlemskab ved en kommende folkeafstemning om spørgsmålet, siger Hammond.

At få en aftale på plads vil kræve hårdt arbejde, og forhandlingerne bliver vanskelige, understreger Hammond.

- Men vi får en aftale. For vores europæiske naboer forstår den værdi, Storbritannien tilfører EU, og at det kræver reelle forandringer at beholde os der, siger Hammond.

Forud for den konservative partikongres sagde premierminister David Cameron til tv-stationen BBC, at han ikke vil udelukke at lade Storbritannien forlade EU.

- Hvis jeg ikke får, hvad jeg vil have, udelukker jeg ikke noget, sagde han.

- Men jeg er overbevist om, at jeg får, hvad vi har brug for.

I valgkampen op til parlamentsvalget i maj, hvor Cameron genvandt regeringsmagten, lovede han vælgerne, at han straks ville gå i gang med at forhandle med de øvrige EU-lande om "et nyt arrangement" for landets forhold til EU.

I sidste måned indledte han anden runde forhandlinger med en række EU-ledere med fokus på fire områder, hvor briterne ønsker ændringer: konkurrenceevne, suverænitet, social sikkerhed og økonomisk regeringsførelse.

Briterne er generelt glade for EU's indre marked og skeptiske over for rigtig meget andet.

Men der er grænser for, hvor meget der kan laves grundlæggende om i EU, uden at det kræver en formentlig langvarig omskrivning af EU's traktater.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip