Byggebranchen sjofler håndværkeres sikkerhed

Alt for mange arbejder under livsfarlige forhold i den danske bygge- og anlægsbranchen.

Det er konklusionen, efter Arbejdstilsynet, Skat og Politiet har gennemført en landsdækkende aktion mod social dumping i de brancher.

Ud af 94 kontrolbesøg fandt Arbejdstilsynet, at 53 steder overtrådte arbejdsmiljøloven. I 41 tilfælde var der tale om alvorlige sikkerhedsovertrædelser.

- Det kan føre til død og ulykke for de stakkels mennesker, der ikke arbejder under ordnede forhold. Og det er både danske og udenlandske håndværkere, fortæller tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen.

Og der er ingen undskyldninger for de livsfarlige sikkerhedsforhold.

- Det er skræmmende, når vi ved, at både håndværkere og entreprenører ved, hvordan man skal sikre sig, og så springer de stadig over, hvor gærdet er lavest, siger Hasse Mortensen.

Arbejde på stilladser, der ikke er ordentligt bygget, usikrede tagarealer, udgravninger og arbejde inde i huse, hvor håndværkerne arbejder ved gabende huller uden sikring, er blot nogle af de problemer, man fandt på aktionen.

Ifølge Hasse Mortensen vil de ansvarlige som oftest ikke tage ansvar for problemerne.

- De siger, det er en fejl eller en smutter, men det var også kun lige, fordi de skulle noget andet. Den hører vi jo dagligt og især på aktioner, siger han.

Virksomhederne er nu blevet pålagt at sikre arbejderne og flere står til bødestraf.

Skats del af kontrollen blandt 157 danske statsborgere fandt, at 10 procent arbejdede samtidigt med at være på overførselsindkomst. Der var i flere tilfælde mistanke om sort arbejde blandt de 168 udenlandske arbejdere, som blev tjekket.

Politiet har i alt anholdt seks udenlandske arbejdere. De fem arbejdede uden opholds- eller arbejdstilladelse, og den ene blev frihedsberøvet for at have et falsk pas. Derudover blev fem fanget i færdselssager, hvor de enten kørte uden kørekort havde overlæs eller manglende forsikringspapirer.

 

Dagens Gossip