Cameron stiller sig i spidsen for kamp mod korruption

Ledere fra en lang række lande lover, med den britiske premierminister, David Cameron, i spidsen, at gå til kamp mod korruption og bestikkelse.

Repræsentanter fra 40 lande mødtes lørdag i London, hvor Cameron var vært for en konference om bekæmpelse af korruption.

- Korruption er kernen i så mange af verdens problemer, siger lederne i en fælles udtalelse efter konferencen.

- Vi må bekæmpe det, hvis vores bestræbelser på at bekæmpe fattigdom, fremme velstand og bekæmpe terrorisme og ekstremisme skal lykkes, lyder det i den fælles erklæring.

David Cameron har lovet, at Storbritannien vil gå i spidsen ved at etablere et internationalt center mod korruption samt dele oplysninger om ejerskab af virksomheder og tvinge udlændinge, der opkøber ejendom, til at oplyse hvor pengene kommer fra.

- Det vi vil gøre, er at udstille korruptionen, så det er afgørende med gennemsigtighed, siger Cameron.

11 regeringschefer var blandt repræsentanterne for de 40 lande, der var samlet i London. Fra USA deltog udenrigsminister John Kerry, som siger, at mødet kan være "begyndelsen på noget andet".

- Jeg er chokeret over, i hvor høj grad korruption er udbredt i verden i dag, siger han og tilføjer, at den "ødelægger nationalstaterne".

Også præsident Ashraf Ghani fra Afghanistan og Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, var i London til anti-korruptionsmødet.

Cameron har i kontroversielle udtalelser kaldt de to lande kaldt for "fantastisk korrupte", men har siden trukket i land og sagt, at begge lande "kæmper hårdt" for at komme korruptionen til livs.

Foruden præsidenter, ministre og embedsmænd tiltrak konferencen også demonstranter, der kræver, at konferencens deltagere også retter fokus på skattely.

- Det er en skandale, 170 milliarder dollar er stjålet. Stop skattely, stod der på bannere, som aktivister fra organisationen One havde medbragt.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip