Cameron tager afsked med EU i trist atmosfære

Skrevet af admin

29/06/2016

Dagens topnyheder

David Cameron måtte tirsdag aften forsøge at forklare de øvrige 27 stats- og regeringschefer i EU, hvorfor Storbritannien nu er på vej mod en skilsmisse med unionen.

Mødet i Bruxelles var hans definitivt sidste.

Det fortæller den britiske premierminister, som i sidste uge meddelte sin afgang - senest til oktober - til det britiske folk, efter at han havde tabt en folkeafstemning om EU-medlemskabet.

- Storbritannien forlader Den Europæiske Union, men vi forlader ikke Europa, siger Cameron.

Selv om det afsluttende middagsmøde ifølge premierministeren var præget af ærgrelse og en trist stemning, var han snarere beredt på arbejde end begravelse, da han mødte pressen.

- Jeg er ikke den premierminister, som skal afslutte dette. Men jeg vil gøre alt, jeg kan - og med de forbindelser jeg har her - for at opmuntre til et tæt samarbejde. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan i Storbritannien, for at vi kan argumentere for et tæt samarbejde, siger Cameron.

David Cameron har ført kampagne for, at briterne skulle blive i EU. Men 52 procent af de britiske vælgere stemte torsdag i sidste uge for brexit, mens 48 procent ville blive i unionen.

Han kritiseres af EU-tilhængere i både hjemland og udland for at have spillet hasard med briternes EU-medlemskab ved at udskrive en folkeafstemning, der er blevet begrundet med splittelse og EU-skepsis i hans eget konservative parti.

- Vi skal sørge for at bevare et tæt sammenhold med EU. Det er bliver ikke nemt, men det er absolut muligt, siger premierministeren.

David Cameron deltager ikke på andendagen af topmødet onsdag.

EU-præsident Donald Tusk meddelte allerede i sidste uge i sit invitationsbrev til EU-lederne, at andendagen ville komme til at foregå som et møde blandt lederne fra de 27 lande, der bliver tilbage efter briternes udmeldelse.

/ritzau/