Cheføkonom til minister: Drop pensionsfinten

Skrevet af admin

|

11/12/2014

Dagens topnyheder

Regeringen leger med ilden ved at beskatte kapitalpensionerne. Pensionsfinten har på tre år polstret statskassen med 110 milliarder kroner. Dels slipper regeringen for offentlige besparelser, dels undgår regeringen et underskud over EU's loft på tre procent af BNP.

Det siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

- Med sminken undgår politikerne at stramme de offentlige udgifter. Men de kan ikke fortsætte manøvren. Det er et problem, hvis politikerne ikke kan afholde sig fra at bruge pengene, siger Mads Lundby Hansen.

Risikoen er, at politikerne forgriber sig på pensionsmilliarderne og på danskernes pensionsformue på 3000 milliarder kroner.

Skatten skal finansiere velfærden fremover, men vi sparer ikke op, hvis pension beskattes skrappere, mener han.

- Så belastes den finanspolitiske holdbarhed. Pensionsindtægterne skal fremover finansiere udgifter til folkepension og sygehuse. Det kan man ikke, hvis man har brugt pengene, advarer Mads Lundby Hansen.

Han frygter, at danskerne mister tilliden, hvis politikerne skærper skatten på pension.

I 1983 lagde Schlüterregeringen realrenteafgift på pensioner, og SR-regeringen har hævet skatten på pensionernes afkast, påpeger cheføkonomen.

- Politikerne skal passe på med at bruge danskernes pensionsopsparing som kassekredit. De leger med danskernes tillid til pension. Det er en af de bedste ting ved den danske model. Politikerne bør indføre et skattestop på pensioner, siger Mads Lundby Hansen.

Regeringen frygter, at danskerne dropper deres arbejdsmarkedspension til fordel for en højere løn, hvis de modregnes for meget i folkepension, ældrecheck, boligstøtte eller varmehjælp. Derfor har regeringen bedt en kommission se på pensioner.

- Det er en risiko, når vi har så høj sammensat marginalskat på pension, siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/