Corydon: For lavt til loftet i nyt EU-budget

Da det litauiske formandskab for EU-landene natten mellem mandag og tirsdag meldte ud, at en aftale om EU's budget for 2014 er nået, var det uden støtte fra fire af medlemslandene - deriblandt Danmark.

Budgettet, der omfatter udgifter for svimlende 1011 milliarder danske kroner, blev indgået efter lange og omfattende forhandlinger mellem medlemslandene og - fra klokken cirka to om natten - med EU-Parlamentet.

Danmark, der på grund af finanslovforhandlinger i Danmark var repræsenteret af EU-ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen, valgte dog at stemme nej til det samlede kompromis i de tidligere morgentimer.

- Det gjorde vi, fordi vi vurderer, at der ikke blev sikret et tilstrækkeligt råderum til at tage højde for uforudsete udgifter, som måtte opstå i løbet af 2014, siger finansminister Bjarne Corydon (S) til Ritzau.

Også Storbritannien, Sverige og Holland vendte tommelfingeren nedad, da det endelige kompromis kom til afstemning.

Ikke desto mindre er finansministeren glad for, at der er indgået en aftale, som blandt andet begrænser EU's betalingsforpligtelser med knap seks procent.

- Det er positivt, at der blev indgået en aftale med Europaparlamentet. EU's budget afspejler, at vi fortsat befinder os i udfordrende økonomiske tider, siger han.

I det nye budget for det kommende år blev der især fokuseret på jobskabelse og vækstpolitikker og de områder, hvor EU kan bidrage til økonomisk vækst i medlemslandene.

- EU-budgettet for 2014 afsætter betydelige midler til vækstskabende politik, som blandt andet skal medvirke til at bekæmpe ungdomsarbejdsløshed og styrke forskningsindsatsen.

- Det er områder, vi har haft fokus på fra dansk side, og som EU forventer vil kunne bidrage positivt til vækst og jobskabelsen i EU, siger Bjarne Corydon.

/ritzau/

 

Dagens Gossip