Cubas og USA's udenrigsministre i historisk møde

John Kerry og Bruno Rodriguez mødtes til et historisk håndtryk, da de to udenrigsministre fra henholdsvis USA og Cuba torsdag aften lokal tid talte sammen i Panama, hvor Summit of Americas finder sted.

Det amerikanske udenrigsministerium sendte efterfølgende et bevis på det historiske møde ud til omverdenen, da ministeriet lagde et billede på Twitter af de to mænd, der giver hånd til hinanden.

Mødet fandt sted på et hotel i Panama City og foregik for lukkede døre, men journalister kunne gennem en glasvæg se de to ministre sidde over for hinanden i hver sin sofa. Mødet tog mere end to timer og sluttede først omkring klokken 23.30 lokal tid.

Der er ingen meldinger om, hvad udenrigsministrene diskuterede.

Der er tale om et møde mellem landene på det højeste politiske niveau siden de tidlige dage under den cubanske revolution for over 50 år siden.

Det er ligeledes første gang, at der holdes et møde på så højt et niveau siden et diplomatisk gennembrud 17. december sidste år.

Det seneste møde på politisk topniveau mellem de to lande fandt sted i april 1959 mellem den daværende amerikanske vicepræsident, Richard Nixon, og Fidel Castro, der var blevet Cubas premierminister tidligere på året.

Forholdet mellem de to lande forværredes dog i hastig grad kort tid efter.

USA's præsident, Barack Obama, har været aktiv i arbejdet med at få mildere rytmer til at lyde mellem de to lande.

Forholdet mellem USA og den kommunistiske stat i Caribien har været anstrengt siden Fidel Castros militærkup i 1959, som USA reagerede på med handelsembargoer, der stadig kvæler den cubanske økonomi.

Forinden bruddet var Cuba ellers en af USA's mest betydningsfulde handelspartnere. Den amerikanske kongres skal på et tidspunkt stemme om at fjerne handelsrestriktionerne.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip