Danmark presser på for at få EU-kollegers bistand op

Det er ikke nok at smadre menneskesmugleres både og sikre en bedre fordeling af de flygtninge, der faktisk når frem til Europa.

For at forebygge nye migrantkatastrofer i Middelhavet må EU-landene også gøre mere i flygtningenes nærområder, så færre får grund til at søge mod Europa.

Det mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), der tirsdag vil benytte et møde med sine EU-kolleger i Bruxelles til at slå til lyd for, at de andre må skrue op for deres udviklingsbistand, så de når det fælles erklærede mål om 0,7 procent af bruttonationalindkomsten.

- Jeg kan jo kun fra dansk side opfordre så kraftigt som muligt til, at man følger Danmarks og andre landes eksempler i forhold til så hurtigt som muligt at nå op på 0,7 procent.

- Det er jo det, der batter noget, hvis vi skal løfte denne her opgave, siger Mogens Jensen ved ankomsten til mødet.

Kun fire lande er i øjeblikket over de 0,7 procent. Ud over Danmark er det Luxembourg, Storbritannien og Sverige.

- Det danske synspunkt er helt klart her sammen med andre ligesindede at få en genbekræftelse af målet her i dag - og gerne med en klar tidslinje for, hvornår det skal opnås, siger den danske minister.

Han håber, at tidslinjen kan komme til at følge de nye globale bæredygtighedsmål, der ventes vedtaget i New York til september. Ifølge de aktuelle forhandlingsoplæg skal de globale mål løbe indtil 2030.

Mogens Jensen står stadig ved det endnu mere ambitiøse mål fra det danske regeringsgrundlag fra 2011 om at nå helt op på en procent. Men han ser det som mindre vigtigt at sætte en dato for, hvornår det skal leveres

- Danmark ligger på et fornuftigt ambitionsniveau, og vi skal ikke ind i et ræs - som de borgerlige vil - mod en lavere bistand.

- Jeg holder fast i, at Danmark skal være ambitiøs. Men vi er nødt til at have nogle flere lande op på de 0,7 procent, før vi igen skal bede danskerne om at give et højere bidrag, siger Mogens Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip