Danmark sender to millioner kroner til Irak

Regeringen har som følge af den seneste eskalering af volden i det nordlige Irak besluttet at afsætte to millioner kroner til akut nødhjælp til internt fordrevne flygtninge.

Pengene går til Dansk Flygtningehjælp, der er tilstede i det nordlige Irak, og som går i gang med en akut nødhjælpsindsats.

Det oplyser Udenrigsministeriet søndag eftermiddag. Pengene kommer fra en særskilt pulje, så der er ikke tale om et ekstraordinært bidrag.

- Den forværrede situation med endnu flere internt fordrevne i det nordlige Irak har gjort, at der er behov for en supplerende bevilling. Det er helt uskyldige familier, der bliver ramt af det her, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) til Ritzau.

Danmark har med bidraget på to millioner kroner i alt givet 30 millioner kroner til humanitære indsatser i Irak i 2014, oplyser Udenrigsministeriet.

Mogens Jensen vurderer, at Danmark samlet set har givet et meget pænt beløb til Irak i forhold til landets størrelse.

Han påpeger i den sammenhæng, at Danmark var et af de første lande til at støtte til Irak.

Handels- og udviklingsministeren vil dog ikke afvise, at der kan komme yderligere dansk støtte.

- Danmark har leveret et stort bidrag allerede. Vi har gjort, hvad vi skal, og det er klart, at vi ikke har en uudtømmelig pengekasse. Men jeg kan ikke afvise, at der kan opstå en situation, hvor der er behov for yderligere støtte, siger han.

- Vi vil vurdere situationen løbende.

Mogens Jensen opfordrer desuden alle andre lande til også støtte Irak humanitært, sådan som FN's Sikkerhedsråd har opfordret til.

Allerede søndag og mandag vil Dansk Flygtningehjælp uddele fødevarepakker, vand og brød til 1000 familier, som befinder sig i flygtningetransitlejre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip