Danmark støtter kampen mod ebola med skib og penge

Danmark vil fremover stille et skib til rådighed for transport af nødhjælpsmateriale i kampen mod den frygtede og dødelige sygdom ebola. Der skal bygges indkvartering til sundhedspersonale, og den økonomiske støtte til bekæmpelsen af ebola sættes op.

Det sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på FN's Generalforsamling i New York natten til torsdag dansk tid.

- Ebola er ikke blot en regional udfordring. Det er blevet en global krise. Danmark har forpligtet sig til at støtte denne sag. Vi har allerede bidraget til den internationale indsats, herunder til FN's humanitære flyrute, og vi vil øge vores støtte, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Den øgede danske støtte i kampen mod ebola er et af Forsvarets skibe, der skal bruges til transport af nødvendigt nødhjælpsmateriel, hvilket koster 10 millioner kroner. Derudover yder Danmark ekstra 20 millioner danske kroner til WHO's ebola-aktiviteter. WHO er FN's sundhedsorganisation.

- Vi vil støtte opførelsen af nødvendige faciliteter som boliger for internationale sundhedspersonale i de berørte lande. Og vi vil give yderligere midler til WHO, sagde Helle Thorning-Schmidt, der også lovede FN, at Danmark vil være klar med med flere penge til WHO alt efter, hvordan situationen udvikler sig.

Det er Beredskabsstyrelsen, der står for opbygning af indkvarteringsfaciliteter til sundhedspersonalet, der skal bekæmpe ebola. Til dette formål afsættes yderligere 10 millioner kroner.

Danmark kommer nu med ekstra 40 millioner kroner, så det samlede beløb, som Danmark støtter kampen mod ebola med, løber op på 65 millioner kroner.

Ifølge WHO, Verdenssundhedsorganisationen, har ebola-epidemien kostet 2811 mennesker livet siden begyndelsen af i år i Sierra Leone, Guinea, Liberia og Nigeria. 5864 er blevet smittet.

USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) anslår i en analyse af den igangværende epidemi, at hvis det går helt galt, kan op til 1,4 millioner mennesker i Liberia og Sierra Leone være smittet med den uhelbredelige sygdom ebola i januar 2015.

I analysen siger CDC, at antallet af smittede i de to lande den 20. januar kan ligge mellem 550.000 og 1,4 millioner, hvis planlagte hjælpeaktioner ikke virker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip