Dansk økonomi er på vej tilbage til de glade nullere

27/02/2015 10:49

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Danmarks bruttonationalprodukt blev øget med én procent sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der fredag offentliggjorde Danmarks Nationalregnskab for fjerde kvartal 2014.

Det viser, at væksten i fjerde kvartal endte på 0,4 procent korrigeret for prisudvikling og sæsonbevægelser - ikke mindst takket være en fremgang i privatforbruget på 0,8 procent.

- Det betyder, at der nu for første gang siden midten af de glade nullere har været positiv vækst i dansk økonomi i seks kvartaler i træk, siger Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit Markets.

Han hæfter sig også ved, at dansk økonomi for første gang siden 2011 har positiv vækst i et helt kalenderår.

De største positive bidrag til væksten i 2014 var fra industrien og servicebrancher primært rettet mod erhverv.

Men også husholdningernes forbrug, eksporten og de faste bruttoinvesteringer bidrog til væksten.

Og der er ingen grund til at tro, at opturen stopper i år, siger Helge J. Pedersen, der er cheføkonom hos Nordea.

- De løbende indikatorer viser, at dansk økonomi også har fået en pæn start på 2015. Ikke mindst synes der at være kommet mere substantiel fremgang i privatforbruget understøttet af lav inflation og de ultralave renter.

Samtidig vil eksporten nyde godt af den svækkede kronekurs. Endvidere hjælper den lave oliepris på væksten også på vores eksportmarkeder, siger han.

Helge J. Pedersen venter på den baggrund en vækst på mellem 1,25 og 1,5 procent.

Hos Danske Bank tror cheføkonom Steen Bocian endda på, at BNP kan vokse endnu mere.

- Vi forventer en vækst på 1,6 procent i år stigende til 2,0 procent næste år. Hvis noget, så taler de seneste økonomiske nøgletal for, at vi skal overveje at opjustere vores vækstprognose, siger han.

Danmark kunne sidste år dog ikke helt følge med USA og EU som helhed. Amerikanerne har opgjort væksten i 2014 til 2,4 procent, mens EU-landenes økonomi samlet set voksede 1,4 procent.

/ritzau/