Dansk sejlduo: Vi har vænnet os til kloaklugten

Sejlerne Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen forbereder sig i disse dage til OL-sejladserne i 49er FX i Rio.

Gennem de seneste tre år har de danske europamestre flere gange besøgt den brasilianske storby, hvor de efterhånden er begyndt at føle sig en anelse hjemme i det beskidte vand ud for kysten.

Kloaklugten er ikke længere noget, de tænker over. Nu er det bare sådan, det er.

- Det lugter virkelig slemt - altså af lort, siger Katja Salskov-Iversen, efter at hun har hevet båden i land efter en træningstur.

- Det er det samme, når man går rundt i byen, så lugter det også tit af kloak. Der er ikke så meget at gøre ved det, siger hun, mens makkeren Jena Mai Hansen tilføjer:

- Man har vænnet sig lidt til det. Var det første gang, at vi var her, så havde vi sikkert fået et chok, fordi man ikke kan se to meter ned i vandet, eller fordi det lugter, siger hun.

Jena Mai Hansen håber, at duoen er blevet immune over for bakterierne i vandet, fordi de har trænet så mange gange i Rio de senere år. De sidste tre måneder har de næsten brugt halvdelen af tiden i den brasilianske storby for at blive klar til OL.

De to sejlere gør meget ud af at rense sig selv og båden, så de ikke risikerer at blive syge. Det blev de til gengæld forrige gang, hvilket medførte dårlig mave i en uges tid.

- Vi blev begge syge. Jena blev det først, og så smittede hun os andre, siger Katja Salskov-Iversen, inden Jena Mai Hansen fortsætter historien:

- Jeg måtte forbi lægen for at blive tjekket og få piller. Det tog en uge at komme sig.

- Nu er jeg glad for, at jeg har haft det, for så har jeg fået den bakterie ind, siger Jena Mai Hansen.

Selv om Jena Mai Hansen var hårdt ramt, så kom duoen alligevel på vandet to dage, hvor hun havde det decideret dårligt. På tredjedagen var risikoen for et uheld i våddragten blevet for stor.

Den danske sejlduo fortæller, at de er parat til at gå i vandet, selv om de måske må tumle med lidt sygdom under OL.

- Man kan blive nødt til at konkurrere, selv om man har det lidt dårligt. Det har vi alle prøvet. Så må man sejle videre, siger Jena Mai Hansen.

De to danskere har gennem de senere år leveret en række topresultater, der betyder, at de hører til i feltet af medaljebejlere.

- Vi har høje forventninger til os selv. Vi vil gøre vores bedste, siger Katja Salskov-Iversen.

Om det så er nok til en medalje er svært at spå om, for der venter nogle vanskelige forhold, når de på næste fredag indleder konkurrencen i 49er FX.

- Selv om vi har sejlet meget på vandet hernede, så tror jeg, at man skal være født her for, at det bliver en hjemmebane, siger Katja Salskov-Iversen.

- Hjemme i Danmark kan man se på vandet og skyerne, når noget ændrer sig. Her er det svært, fordi der er bjerge, og temperaturforskellen er anderledes, tilføjer Jena Mai Hansen.

- Vi ved lidt om, hvad vi skal kigge efter, hvis vinden eksempelvis drejer. Men der er ikke nogen regler, men kun tendenser, siger hun.

Danmark er repræsenteret i otte forskellige sejlsportsdiscipliner ved OL i Rio. Blandt de danske OL-deltagere er de tidligere medaljetagere Jonas Høgh-Christensen i finnjolle samt Jonas Warrer i 49er.

Målsætningen for de danske sejlere er en til to medaljer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip