Danske F-16-fly skruer op for bombeangreb i Irak

De danske F-16-fly, der er udsendt i Irak i kampen mod Islamisk Stat (IS), har siden 17. november fløjet 13 missioner og kastet 18 bomber, oplyser forsvaret på sin hjemmeside.

Dermed har flyene skruet en anelse op for antallet af bombeangreb i forhold til de seneste uger.

- I løbet af de seneste 13 missioner har de danske fly kastet 18 bomber mod fjendtlige styrker, køretøjer og bygninger.

- Missionerne har været offensive, og der har været en stigning i antallet af anvendte bomber i forhold til de seneste uger, skriver forsvaret.

Missionerne har været centreret i områderne omkring Fallujah, Tikrit, Bayji, Mosul samt i Al-Anbar-regionen.

En af de missionstyper, som flyene har gennemført, er såkaldte Air Interdiction.

Her planlægges et specifikt angreb mod et på forhånd defineret mål, og flyene flyver direkte frem til målet, kaster bomber og flyver retur.

- Ved denne type missioner har de danske fly primært bombet bygninger, oplyser forsvaret.

Størstedelen af de 13 missioner har dog været såkaldte Close Air Support-missioner (CAS), hvor flyene er indsat som luftstøtte til styrker på landjorden.

Siden første mission den 16. oktober 2014, har det danske bidrag i alt fløjet 74 missioner og anvendt 60 bomber.

Danmark stiller med syv F-16-fly og 140 mand i missionen. Under selve operationen i Irak har de danske fly hovedsæde i Kuwait, der grænser op til den sydlige del af det uroplagede Irak.

De syv danske F-16-fly, som er af typen Fighting Falcon, landede i Kuwait City 5. oktober, hvorefter der gik knap to uger, før flyene første gang var i luften, da der blandt andet skulle styr på en række praktiske formaliteter.

Det var et bredt flertal i Folketinget, som 2. oktober besluttede, at Danmark skal være med til at bekæmpe Islamisk Stat.

Islamisk Stat er også til stede i Syrien, men her skal de danske F-16-fly ikke i aktion, da Danmark ikke har sagt ja til at gå ind i det borgerkrigshærgede land.

/ritzau/

 

Dagens Gossip