Danske landmænd sprøjter med Roundup

Når en landmand vælge at sprøjte blandt andet Roundup indeholdende stoffet glyphosat på næsten færdige afgrøder, så skyldes det især, at han skal af med flerårigt ukrudt og såkaldte sideskud på kornet. Kun få sprøjter for at få kornet modnet.

Det vurderer Jens Erik Jensen, der er konsulent hos Landbrug & Fødevarers videncenter for landbrug i Skejby.

- Umiddelbart vil jeg tro, at langt de fleste landmænd sprøjter - hvilket er lovligt - for at få en bedre økonomi, når der skal høstes. Men det at sprøjte er ikke noget vi anbefaler landmænd over en kam, siger Jens Erik Jensen.

Landbrugskonsulenten siger, at når en landmand vælger at sprøjte, hvilket man må indtil 10 dage før høsten, er det rettidigt omhu.

- Man bruger samlet mindre kemi ved at sprøjte her, da det er det optimale tidspunkt at få ukrudtet væk, siger han.

Han tilføjer dog, at én af sideeffekterne ved at bruge Roundup er, at kornet modnes mere ensartet,

Ifølge DR Nordjylland bliver op omkring 10 procent af arealet med korn bliver sprøjtet kort før høst, mens op mod 25 procent af arealet med raps bliver sprøjtet. Der er ikke officielle tal på, hvor meget der bliver sprøjtet rundt omkring på markerne i denne tid.

- Landmændene skal føre journal over, hvornår de sprøjter. Men der er ikke noget, der bliver indberettet, forklarer Jens Erik Jensen.

Salget af sprøjtemidler i 2012 steg med 19,3 procent i forhold til året før. Det viser branchestatistikken fra Dansk Planteværn.

Stigningen forklares med hamstring, da landmændene kunne se frem til højere afgifter fra 1. juli i år. Afgiftsstigningerne kommer, da regeringen vil begrænse miljøbelastningen fra sprøjtemidler med 40 procent i 2015.

Landbruget tegner sig for 90 procent af det samlede forbrug af sprøjtemidler i Danmark.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip