Danskerne er tilfredse på deltid

admin

|

04/08/2014

Dagens topnyheder

Langt de fleste danskere på deltid er godt tilfredse med både deres arbejde og deres liv i det hele taget, skriver Politiken.

Dermed adskiller de sig fra deres nordiske nabonationer, hvor folk på deltid oftere er utilfredse med jobbet og tilværelsen. Det viser en undersøgelse fra Nordisk information för kunskap om kön.

- Undersøgelsen viser, at danskere, som arbejder på deltid, i høj grad gør det frivilligt, og at de er meget tilfredse med det, siger økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet, som selv har forsket i deltidens betydning for løn og karriere.

Især de danske kvinder er glade for at være på deltid. Hele 96 procent er tilfredse eller meget tilfredse med deres job. Det efterlader blot fire procent utilfredse - en fordeling, der er stort set identisk med kvinder på fuldtid.

I Sverige, Norge og Finland er kvinder på deltid derimod væsentligt mere utilfredse end dem på fuld tid. I er Norge forskellen signifikant. Her er 13,2 procent af kvinderne på deltid utilfredse, mens det gør sig gældende for 5,5 procent af de fuldtidsbeskæftigede.

Tendensen er den samme blandt nordiske mænd på deltid. Her er danskerne også førende målt på tilfredshed.

En af årsagerne til den høje danske tilfredshed er, at danskerne med hjemmeboende børn er på deltid i kortere perioder end nordmænd og svenskere, mener en familieforsker.

- Derved har deltid ikke de samme negative konsekvenser for karriere og løn for danske forældre, siger professor Thomas P. Boye fra Roskilde Universitet til Politiken.

Ifølge Eurostat er hver tredje danske kvinde på deltid, mens det gælder for knap hver syvende mand.

/ritzau/