Danskerne tror at verdens flygtninge er i Europa

Historier om overfyldte asylcentre og bådflygtninge, der forsøger at komme fra Afrika til Sydeuropa har givet danskerne den opfattelse, at Europa modtager hovedparten af verdens flygtninge. Men det passer ikke.

Ifølge FN's flygtningeorganisation, UNHCR, er der i alt 51,2 millioner flygtninge og fordrevne på verdensplan. Næsten 90 procent af de fordrevne befinder sig i nabolandene.

Alligevel tror to ud af fem danskere, at Europa modtager hovedparten af verdens flygtninge, viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Dansk Flygtningehjælp.

- Det er simpelthen ærgerligt og uhensigtsmæssigt, at så mange danskere har en fejlopfattelse af, hvor verdens flygtninge befinder sig, siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, i en pressemeddelelse.

- Det er ikke gavnligt for de løsninger, som alle mener er vigtige, at der er så stor forskel mellem danskernes forestilling og de faktiske forhold. Samtidig skal vi lade være med at tale som om, alle verdens 50 millioner flygtninge vil til Europa, for det vil de nemlig ikke. De vil gerne vende hjem.

Knap halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen erklærer sig helt eller delvist enig i, at landene omkring konfliktområderne ikke tager ansvar nok. Det afviser Andreas Kamm blankt.

- Der er over ni millioner syrere på flugt og under 100.000 er kommet til Europa. Det er altså under en procent. 99 procent af de fordrevne fra Syrien-krisen befinder sig i nærområderne, siger han.

- Libanon er et land med 4,4 millioner indbyggere, og de har taget imod halvanden millioner syriske flygtninge. Jeg tager hatten af for Syriens nabolande - ikke så meget hatten af for Europa.

Netop krisen i Syrien er årsag til den største stigning i antallet af flygtninge, der på verdensplan er steget med seks millioner personer siden 2012.

/ritzau/

 

Dagens Gossip