DBU-konflikt: Strategen Mads Øland deler vandene

Som fodboldspiller hos blandt andre Viborg og KB var han kendt som en slider på venstre back. Alligevel skilte Mads Øland sig ud fra den grå masse på grund af sit akrobatiske indkast, der blev tilsat et kraftspring.

Spillerforeningens mangeårige direktør er en af de helt centrale skikkelser i den verserende konflikt mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og spillerne på A-landsholdet, U21-landsholdet og kvindelandsholdet.

Konflikten om penge og kollektive aftaler bliver hele tiden tilført nye uenigheder mellem parterne, og den truer A-landsholdets testkampe mod USA og Frankrig den 25. og 29. marts.

Endnu en gang befinder Mads Øland sig i bølgende farvand, og det er ikke så overraskende, mener en tidligere modspiller ved forhandlingsbordet.

- Mads går gerne til mange møder, men han rykker sig ikke rigtigt i forhandlinger af den karakter, siger Jim Stjerne Hansen.

Den tidligere generalsekretær i DBU kender Mads Øland fra mange forhandlinger gennem årene. Parterne var for nogle år siden en tur i Højesteret i en sag om DBU's standardkontrakter.

Jim Stjerne Hansen anerkender, at Mads Øland gør et godt stykke arbejde for dem, han repræsenterer. Men så stopper roserne også.

- Mads er lidet pragmatisk, han er meget fokuseret på sin egen sag og optræder meget som fagforeningsmand. Han har svært ved at se modpartens argumenter og tilnærme sig dem, siger Jim Stjerne Hansen.

Andre har et helt andet syn på 49-årige Mads Øland fra Nordjylland, der via et studium i kulturgeografi på Aarhus Universitet røg videre til idrætsstudiet på Københavns Universitet.

- Fagligt er han ekstremt grundig og dygtig. Han sætter sig fuldstændig ind i sagerne og er altid godt forberedt, siger Michael Sahl Hansen, direktør i Håndbold Spiller Foreningen.

- Nogle gange kan man læse, at han er fuldstændig vanvittig og skinger i forhandlinger. Men jeg kan slet ikke genkende det billede fra de gange, jeg har samarbejdet med ham. Han er meget rolig og farer ikke i flint.

- Han er ansat til at varetage spillernes interesser, og det gør han på flot vis. Spillerne er glade for at have en dygtig forhandler, siger Michael Sahl Hansen.

Også Mark O. Madsen har de store roser fremme. Bryderen er formand for Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), hvor Mads Øland er direktør.

For seks år siden, før Mark O. Madsen blev formand for DEF, lå han i strid med Danmarks Brydeforbund om vilkårene for at være på landsholdet.

- Havde det ikke været for Mads, så var jeg nok ikke vendt tilbage til landsholdet, i hvert fald ikke lige med det samme.

- Mads var med til at skabe et kompromis. Jeg oplevede, at han var meget konstruktiv i forhold til at finde en løsning.

- Det var hans fortjeneste, at der blev åbnet op, for fronterne var trukket meget skarpt op. Dér var han primus motor sammen med Michael Andersen (tidligere Team Danmark-direktør), siger Mark O. Madsen.

Mads Øland har i den nuværende konflikt med DBU holdt meget lav profil.

I stedet har Spillerforeningens formand, Thomas Lindrup, oftest udtalt sig, og i den seneste tid er han blevet suppleret af landsholdsprofilerne Daniel Agger, William Kvist og Lars Jacobsen.

- Mads er dygtig til at bruge sine stærkeste kort, spillerne. Den retorik, der har været fra William Kvist og Lars Jacobsen har ikke været med til at hjælpe med at finde en løsning, lyder Jim Stjerne Hansens analyse.

Han mener, at der er påfaldende mange konflikter i Mads Ølands nærhed.

Mark O. Madsen er uenig.

- Mads er sat i konfliktfyldt farvand, det er ingen position, han søger. Han er sat i den position, og han udfører sit arbejde glimrende.

- I konflikten med mig blev der fremsat urimelige krav, og så havde Mads nogle indvendinger. Og da der først blev åbnet op, synes jeg, at han var konstruktiv.

- Man kan også sige, at han var kreativ i forhold til at finde løsninger. Der var gravet skyttegrave mellem mig og sportschefen i brydeforbundet, og vi havde svært ved at nærme os hinanden, siger bryderen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip