De radikale politikere ser forskelligt på dagpenge

De Radikales veje skilles ved dagpenge, når 26 lokalpolitikere vil forkorte genoptjeningsperioden, mens 31 - som partitoppen - vil beholde de 52 uger.

Det siger De Radikales borgmester i Rebild Kommune, Leon Sebbelin, før partiets landsmøde i weekenden, hvor økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard debuterer som partileder efter Margrethe Vestager.

- Netop fordi vi er socialliberale, er der temaer, hvor det er meget snært. Hvis det er folkekirken, er halvdelen af partiet (Georg) Brandes, og halvdelen af partiet (N.F.S.) Grundtvig. Når vi forsøger at favne det sociale og det liberale, er der steder, hvor det samme vil kunne ske, siger Leon Sebbelin.

Forskellen fremgår af Ritzaus rundspørge blandt 160 lokalformænd og -politikere i kommuner og regionsråd.

Af de 66 personer, der har svaret på spørgsmålene, ønsker de 26, at genoptjeningsperioden bliver forkortet.

31 mener dog - i tråd med partitoppen - at genoptjeningsperioden skal beholdes på de 52 uger, som man blev enige om i 2010.

De Radikale har meldt ud, at det ikke vil forlænge to års dagpenge eller forkorte et års arbejde til genoptjening.

Nu kræver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) indkalder flertallet af DF, SF og Enhedslisten for at halvere genoptjeningsperioden i 2015 og 2016.

- Der ligger en aftale. Den er vi en del af. Det har vores folketingsgruppe forholdt sig til, siger Leon Sebbelin. Han vil vente på den dagpengekommission, der skal barsle efter folketingsvalget, som senest skal holdes om et år.

Agnete Fog, som repræsenterer De Radikale i Allerød Byråd, vil ikke halvere genoptjeningsperioden.

Hun finder det helt fint, at partiet i 2010 stemte for VK-regeringens dagpengereform og forringelse af efterlønnen og året efter gik med i Thornings S-R-SF-regering, som lavede flere reformer.

- Den tidligere regering var ikke villig til at lave de reformer, som De Radikale gerne ville. Derfor var det rigtig godt, at den anden side ville, siger Agnete Fog.

/ritzau/

 

Dagens Gossip