Det går langsomt frem for Europas økonomiske vækst

Selv om det stønner og puster lidt, er Europas økonomiske lokomotiv trods alt kommet lidt op i gear.

Foreløbige tal fra EU's statistiske kontor, Eurostat, viser, at væksten i eurozonen med de 18 lande voksede med 0,3 procent i fjerde kvartal af 2013. Det er især Tyskland, der trækker fremad med en vækst på 0,4 procent.

For alle 28 lande i Europa voksede den økonomiske vækst med 0,4 procent.

Sammenlignet med samme kvartal året før er der tale om en fremgang i det samlede bruttonationalprodukt (BNP) på 0,5 procent i eurozonen og en procent i de 28 EU-lande.

Cheføkonom i BRF Kredit Mikkel Høegh siger, at tallene er bedre end ventet.

- 2013 slutter fint af for Europa, idet væksttallene er noget flottere end dem vi så offentliggjort for et kvartal siden. Dermed kan vi konkludere, at recessionen i Europa er sendt ud i mørket og det begynder at gå fremad, siger Mikkel Høegh i en skriftlig kommentar.

Europæerne skal dog ikke sætte næsen op efter et decideret økonomisk opsving, men blot konstatere, at fremtiden ser lidt mere lys ud - især trukket af Tyskland.

- Væksten synes at være drevet af den tyske økonomi, som især har leveret et flot comeback i fjerde kvartal. Det er afgørende, idet Tyskland er og bliver Europas vækstlokomotiv, siger Mikkel Høegh.

Derimod bekymrer den økonomiske udvikling i andre af eurozonens store økonomier, Frankrig og Italien.

- Frankrig opretholder status quo. Endelig er Italien en joker efter, at en ny politisk krise er brudt ud. Når vi samler alt sammen, mener vi imidlertid, at statistikken giver Den Europæiske Centralbank arbejdsro.

- Derfor er sandsynligheden for en rentenedsættelse i årets første kvartal faldet drastisk. Centralbanken har i al fald nu det argument, at en højere vækst normalt viser sig i højere priser, hvorfor den underliggende inflation nok skal komme, siger Mikkel Høegh.

Lader man blikket fare over Atlanten til USA, var der tale om en fremgang i den økonomiske vækst på 0,8 procent i fjerde kvartal. Dermed voksede den amerikanske økonomi dobbelt så hurtigt i de sidste tre måneder af 2013 som i de 28 EU-lande tilsammen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip