DF: Asylsøgeres status skal tjekkes årligt

Dansk Folkeparti går videre end regeringen, som vil hjemsende syriske asylsøgere på midlertidigt ophold i Danmark, i de første fem år, selv om situationen i Syrien ifølge lovforslaget fortsat er "alvorlig, skrøbelig og uforudsigelig".

Partiet vil årligt have tjekket, om asylsøgere stadig er personligt forfulgte.

Det siger udlændingeordfører Martin Henriksen om lovforslaget, som justitsminister Mette Frederiksen (S) fredag sendte i høring.

Her tages der ikke længere hensyn til asylsøgernes helbred og tilknytning til Danmark, som normalt indgår i vurderingen efter udlændingelovens paragraf 26.

- Hvis man strammede, så gjaldt regeringens lovforslag alle, som kom hertil. Og de skal efter et år have genvurderet, om de er individuelt forfulgte i deres hjemland. Så ville man kunne sende en del af dem tilbage om nogle år, mener Martin Henriksen.

Regeringens stramninger gælder kun asylsøgere, som får midlertidigt ophold i først ét og siden to år af gangen. Det første år kan de ikke få deres familie - typisk kone og børn - til Danmark. Det støtter Dansk Folkeparti, som vil sende asylsøgere til danskdrevne lejre i nærområdet.

Spørgsmål: - Er det ikke i lodret modstrid med flygtningekonventionen?

- Efter flygtningekonventionen skal man hjælpe mennesker, som er forfulgte. Men mange af de mennesker, som kommer til Danmark, er ikke forfulgte. Med mindre man vil påstå, at nogle har jagtet dem op gennem Tyskland, siger Martin Henriksen.

- Når syrere krydser grænsen til Jordan eller et andet land, så er dét, de flygter fra, bag dem.

- Det er selvfølgelig ikke en dans på roser, men de er jo ikke individuelt forfulgte eller krigsflygtninge. De har fået fin beskyttelse igennem en række lande, og de behøver ikke at komme til Danmark, mener udlændingeordføreren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip