DF siger nej til Claus Hjorts krav om effektivisering

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal søge opbakning i rød blok, hvis han vil tvinge kommunerne til at effektivisere med én procent om året.

Dansk Folkeparti siger nemlig nej til effektiviseringerne, som finansordfører René Christensen (DF) mener vil ramme kernevelfærden.

Han peger på, at mange kommuner allerede er i gang med at skære ned.

- Jeg mener, det er 44 af kommunerne, som allerede har haft minusvækst. Hvis man pålægger dem yderligere én procent i effektiviseringer, så får de endnu mere minusvækst. Det er selvfølgelig ikke Dansk Folkepartis politik, siger René Christensen.

Dermed kan det blive svært for Claus Hjort Frederiksen at samle et flertal. Den nyudnævnte, men erfarne finansminister har ellers gjort det klart, at han vil gå hele vejen for at få indført "omprioriteringsbidraget", som regeringen kalder det.

Claus Hjort Frederiksen kaldte torsdag effektiviseringerne et "vilkår".

Og hvis kommunerne ikke frivilligt indgår en aftale, truer Venstres nyudnævnte, men erfarne finansminister med at finde et flertal på Christiansborg, der vil gennemføre Venstre-regeringens forslag.

Dansk Folkeparti mener dog, at regeringen går for langt med sit krav til kommunerne.

- Vi har ikke noget imod rationaliseringer, men vi kan ikke se, at man lægger én procent ned over alle kommunerne. Én procent lyder ikke af meget, men det er det i mange kommuner, siger René Christensen.

Han peger på, at det især er i daginstitutioner, folkeskolen, ældreområdet og veje, at kommunerne kan finde penge.

Til gengæld er der mange omkostninger, som kommunerne ikke er herre over - eksempelvis hvor mange borgere, der er på overførselsindkomst.

Dansk Folkeparti ser dog til gengæld gerne, at forhandlingerne mellem KL og regeringen ender med en omfordeling mellem kommunerne, så de dårligst stillede kommuner får bedre vilkår, siger DF's finansordfører René Christensen.

- Vi kommer selvfølgelig til forhandlingerne for at se, om vi kan få et mere lige Danmark. Vi har en udfordring i forhold til, at de sociale udgifter ikke er ligeligt fordelt mellem kommunerne, siger René Christensen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip